Rotid on intelligentsed, puhtad ja seltsivad, ütlevad rotisõbrad. Anname mõned soovitused neile, kel kavas rotti kodus pidada.

Rottide lemmikloomana pidamine on üha levinum, sest näriline on vähenõudlik ning tema hooldamisega ei kaasne erilisi raskusi. Kuigi roti karvutu saba tekitab paljudes vastikust, on sellel oluline roll: saba aitab hoida nii tasakaalu kui kehatemperatuuri.

Nagu hamstritelgi on rotil neli kihva, mis sageli on kollast värvi. Värvimuutus viitab tavaliselt terviseprobleemile.

Rotid on omnivoorid: valmis sööma nii liha kui taimetoitu, mis aga ei tähenda, et neile võib toiduks pakkuda ükskõik mida. Ka roti toitumine peab olema tasakaalus. Hea elu juures on neil kalduvus muutuda ülekaaluliseks. Rottidel puudub sünnipäraselt võime oksendada, neile ei maksa anda toitu, mis põhjustab gaase, kuna neid on loomal raske väljutada.

Söök ja jook peavad roti jaoks alati olema saadaval. Nende ainevahetus on väga kiire, seetõttu peavad nad tihti sööma. Samal põhjusel tuleks jälgida, et nende menüü sisaldaks piisavalt proteiine, mida on võimalik saada näiteks keedusingist ja munast.

Ka C-vitamiin on roti jaoks olulise tähtsusega. Punane paprika sobib neile hästi.

Koduroti keskmine eluiga on kolm aastat.
Lemmikloomana peetakse ka karvutuid rotte, nende hooldamisel on oluline jälgida õiget toatemperatuuri, sest nad on külma suhtes väga tundlikud.

Erinevalt hamstritest meeldib rottidele vannitamine, see lõõgastab ja rahustab. Kui rotti vannis pesta, peab jälgima šampooni pH-tasakaalu.
Iseenesest on rott väga puhtust armastav loom ning peseb end mitu korda päevas.

Vaatamata eelarvamustele ei ole rotid agressiivsed: õdusa pesa ja turvalise keskkonna olemasolul oskavad nad olla väga tänulikud ja sotsiaalsed. Nad on uudishimulikud ja tunnevad rõõmu erinevate kohtade avastamisest. Tänu loomuomasele avastamishimule ja intelligentsusele on rottidele võimalik õpetada väga erinevaid trikke.

Allikas: hogarmania.com