Seetõttu tuleb pärast jalutuskäigult naasmist isegi siis, kui lumi on äsja sulanud, kindlasti kontrollida oma neljajalgset sõpra. Eriti hoolikalt tasub üle vaadata puukide lemmikkohad: kõrvad, õlad, kõht ja esikäppade ülemine osa.

Soojema ilma üle rõõmustavad peale meie ka looduses varitsevad puugid, kes ärkavad talveunest ja muutuvad aina aktiivsemaks. Ühtviisi ohtlikud on nad nii inimesele kui ka lemmikloomale. Kahjuks võivad nende hammustused lõppeda väga kurvalt: puukide edasikantava haiguse või lausa surmaga. KIKA Eesti juht Ksenia German annab nõu, kuidas ja milliste vahenditega looma puukide eest kaitsta.

Lemmikloomade kaitseks on olemas 5 kaitsetaset: ultraheliripatsid, parasiitidevastased kaelarihmad, tilgad ja pihustid ning eeterlikud õlid.

1. Ultraheliripats on üks moodsamaid vahendeid, mis aitab tõrjuda puuke nii inimestelt kui ka lemmikloomadelt. Kasside ja koerte jaoks on loodud ripats Tickless – ökoloogiline abivahend kaitseks parasiitide eest, mis on ohutu nii noorele, eakale, tiinele kui ka imetavatele loomale. Ripatsit tuleb kanda pidevalt, isegi kodus, selle mõju kestab 9 kuni 12 kuud. Oluline on meeles pidada, et kuigi ripats on niiskuskindel, ei ole see vee eest täielikult kaitstud. Muretsema ei pea ka ultraheli pärast – seda ei kuule ei inimene ega lemmikloom, ebameeldiv ja eemaletõukav on see vaid puukidele. Lisaks on ka loomaomanikele olemas spetsiaalsed inimestele mõeldud ripatsid, et saaksid muretult lemmikuga jalutamas käia.

2. Eeterlikud õlid. Aroomiteraapiat (eeterliku õli aurustumine) kasutatakse inimeste ja loomade füüsilise ja emotsionaalse heaolu parandamiseks. Kuid kas teadsite, et eeterlike õlide nahale hõõrumine toimib puuke tõrjuva vahendina? Koertele ja kassidele on soovitatav kasutada sidrunheina, lavendli, eukalüpti, rosmariini, pelargooni, koertele veel ka teepuu- ja sidrunite eeterlikke õlisid.

3. Parasiitidevastased kaelarihmad – puukidele või kirpudele mõjub kaelarihma lõhn eemalepeletavana ning nad püüavad hoiduda lemmikloomast võimalikult kaugele. Nagu ka ripatsit, peaks lemmikloom kaelarihma kandma pidevalt – nii jalutuskäigu ajal kui ka kodustes tingimustes. See mõjub tõhusalt küll pisut lühemat aega, umbes 4 kuud, seega võiks seda vahetada kolm korda aastas.

4. Parasiidivastased tilgad toimivad parasiite tõrjuva vahendina. Kasutusjuhendis kirjeldatud kogus vedelikku tuleb tilgutada looma turjale, lükates karvkatet veidi eemale. Sellised tilgad on efektiivsed 1–2 kuud, kuid enamasti sisaldab pakk mitu tilgadoosi, millest piisab umbes pooleks aastaks.

5. Pihustid ja aerosoolid. Puukide eest täieliku kaitse tagamiseks kaasake viienda taseme kaitse – pihustatavad vahendid, mis tagavad usaldusväärse ja pikaajalise kaitse kahjurite eest. Toode on täiesti lõhnatu ega sisalda alkoholi ning on rikastatud looduslike putukamürkidega. Pihustid sobivad kassidele ja koertele – vahendit tuleks pihustada otse lemmiklooma karvkattele enne välja minekut, kaitstes silmade piirkonda. Pihustatav parasiidivastane vahend kaitseb lemmiklooma umbes 3 päeva.

Tulemus on kõige parem siis, kui kasutada kõiki vahendeid koos – ainult siis saate olla kindlad, et lemmikloom on 100% kaitstud.

Mida teha, kui leiadki loomalt puugi? Kõigepealt kindlasti eemaldada see pintseti või spetsiaalse puugieemaldusvahendiga, ärrituse leevendamiseks võib hammustuse kohta määrida naturaalse lavendli-, teepuu- või India viirukipuu eeterliku õliga. Kui märkate hammustuse kohas punetust, peaksite abi saamiseks pöörduma loomaarsti poole. Siiski on parim kaitse puukide eest ennetavate vahendite kasutamine.