Hiljuti tabatud Malaisia loomakaubitsejatelt konfiskeeriti 61 elusat looma ja üle 2000 külmutatud surnukeha. Eelmise aasta veebruaris saadi Hong Kongist kätte 9 tonni kaalunud last pangoliinide soomustega. See võis maksma minna umbes 14 000 soomuslooma elu. Sajandivahetusest alates on kaubitsemise ohvriks langenud enam kui miljon looma.

"Ei möödu päevagi, kui Kagu-Aasiast ei saabuks mõnda teadet soomusloomadega äritsemisest," tõdes ülemaailmse loomakaubanduse vastase organisatsiooni Traffic spetsialist Kanitha Krishnasamy. Kuigi enamik loomakaubanduse juhtumeid leiab aset Aasias, smuugeldatakse neid ka Euroopasse - peamiselt Hollandi ja Šveitsi kaudu.

Soomusloomad on levinud ja kõrgelt hinnatud roog aasialaste toidulaual. Kuna keratiini sisaldavatel soomustel on hiinlaste pärimuses ravitoime, kaubitsetakse ohtralt ka nendega. Samas on soomustest vähe abi inimestest ründajate vastu: Trafficu andmetel kütitakse pangoliine noaga, haamriga või metalltorudega rünnates, pekstakse neid teadvusekaotuseni ning visatakse ikka veel elusana keevasse vette. Teine võimalus nii liha kui soomused kätte saada on loomi elusana lahtisel tulel grillida.

Kilo delikatessiks peetavat soomuslooma liha maksab mustal turul umbes 287 eurot.
Esmaspäeval otsusas Hiina keelustada illegaalse metsloomade kaubanduse ja söömise. Loomakaitsjad nõuavad veelgi otsustavamaid samme. Allkirja petitsioonile, mis tooks muudatused metsloomaseadusesse, saab anda siin: https://www.change.org/p/national-people-s-congres-npc-stop-covid19-call-for-a-permanent-ban-on-commercial-wildlife-breeding-markets-and-trade?fbclid=IwAR21C2p5TJbCHvpPpgJJRvb5lku31UgHofEfHGIwTVo9CpMzGLXomXZ7SAA

Allikas: The Sun