Sellele vaatamata tasub järgida igapäevast hügieeni ja pesta käsi enne ja pärast loomaga tegelemist. Nii saab vältida mitmeid nakkushaigusi, näiteks tavalisemaid bakteriaalseid nakkusi. Looma ennast võib pesta endistviisi, pidades silmas, et liigne pesemine või ebasobiv pesuvahend võib lemmiku nahka kahjustada.

Ehkki Hong Kongis on esinenud kaks juhtumit, kus koroonaviirusesse nakatunud inimese koeralt saadi nõrgalt positiivne viiruseproov, ei paljunenud viirus loomade hingamisteedes ega muutunud nakkusohtlikuks, samuti ei tekkinud loomadel haigustunnuseid. Arvatavasti oli tegu passiivse ülekandega haigestunud omanikult koerale. Lemmikloom ei tohiks olla isolatsioonis inimesele ebakindluse allikaks, vaid pakub seltsi ja lohutust muidu ärevatel aegadel. Erinevate riikide teadlastele on COVID-19-ga seonduva uurimine prioriteet ja praeguseks ei ole leitud liikidevahelist levikut.

Kuidas loomaomanik peaks praeguses olukorras käituma?

Viiruse leviku ja nakatumise vältimiseks on ka loomaga kliinikus käies oluline järgida kriisiolukorra soovitusi. Võimalusel püsida kodus või jalutada lemmikuga värskes õhus vähemasustatud piirkondades. Vältida mänguväljakuid. Kui tegu ei ole pakilise terviseprobleemiga, lükata kliinikuvisiit edasi. Vajalikku esmaabi pakuvad loomakliinikud edasi, looma abitusse seisundisse ei jäta ükski loomaarst. Kahtluse korral, kas peaks kliinikusse kohale tulema, ja aja broneerimiseks helistada oma loomakliinikusse, mitte tulla registratuuri kohale. Kui visiit on siiski vajalik, anda võimalikult palju infot telefoni teel, mõelda jutt kodus läbi, et kliinikus võimalikult vähe aega viibida. Hoida teiste inimestega võimalikult pikka distantsi (vastuvõturuumis võib keeruline olla). Desinfitseerida käed kohe kliinikusse saabudes.

Haigustunnustega kindlasti mitte kliinikusse tulla, vajadusel paluda tervel lähedasel loom kliinikusse viia ning oleks viisakas ka kliiniku personalile mainida, et kokkupuude haige inimesega on olnud. Loomaga kaasa võib tulla ianult ükse pereliige. Kliinikus katsuda võimalikult vähe esemeid ja eelistada kaardimakset. Kõige olulisem on pidada kinni hügieeninõuetest ja hoolitseda jätkuvalt oma lemmikloomade eest ning mitte nakatuda paanikapisikusse.

Kriisiolukorras on inimesed ärevad, mistõttu tuleb ka loomaomanikele meelde tuletada, et paanikaks ei ole kunagi põhjust. Praeguses viirusepuhangu olukorras tuleb jälgida autoriteetseid teadusel põhinevaid allikaid usaldusväärse info saamiseks. Lemmikute osas on esinduslikeks organiteks Eesti Väikeloomaarstide Selts ja Eesti Loomaarstide Ühing ning Veterinaar- ja Toiduamet, kes annavad kaasaegset infot välja pressiteadetena ja sotsiaalmeedias.