Teadlased leidsid, et kaslased võivad SARS-CoV-2-ga nakatuda ning ka haigeks jääda. Samas ei leitud sellist võimet koertel, sigadel, kanadel ja partidel.

Uuringu eesmärk oli selgeks teha, millised loomaliigid on viiruse tõttu haavatavamad. Viirus, mida oletatakse algust saanud olevat nahkhiirtelt, ei ole peale paari üksiku juhu koertele levinud. Küll aga tuvastati see Bronxi loomaaia kaslastel.

Jaanuaris ja veebruaris Hiinas läbi viidud katsed näitasid, et hingamisteede kaudu levitavad viirust ka kassid: selle põhjustatud kahjustusi leiti lisaks ninale ja suule ka kasside peensoolest.

"See on ühtaegu huvitav ja pole samas üllatav selles mõttes, et esialgse SARS-epideemia korral olid kassid üheks allikaks, kes võisid inimestele viirust edastada," ütles Bostoni Brighami naistehaigla nakkushaiguste osakonna juht Daniel Kuritzkes. "Need andmed pakuvad tuge soovitusele, et COVID-19-ga inimesed peaksid distantseeruma mitte ainult teistest leibkonnaliikmetest, vaid ka oma koduloomadest, et mitte viirust oma lemmikloomadele edasi anda."

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) teatas kolmapäeval, et teeb oma partneritega koostööd, uurimaks lähemalt lemmikloomade rolli tervisekriisis.

Organisatsiooni hädaolukordade ekspert Mike Ryan palus inimestel puhangu tõttu mitte loomi hüljata.
„Nad on omaette olendid ja väärivad, et neid koheldaks lahkelt ja austusega. Nad on nagu teisedki ohvrid, ”sõnas ta.

Allikas: Reuters