Harilik orav on meie metsade ja parkide põliselanik ning ilmselt oleme kõik seda toredat punakaspruuni kasukaga loomakest puude peal vilksamisi näinud. Mõni linnakeskkonnas inimesega harjunud orav võib pargis ka ligi tulla. Enne aga, kui hakkame oravale tasku põhjast saiapuru söötma, tasub teada, mis kuulub ja ei kuulu välejalgse käbikuninga menüüsse, ning mil moel mõjutab inimtegevus oravate eluolu meie parkides.

Kaasaegsed haljastus- ja elustiilitrendid ei soosi parke koduks pidavate liikide, seal hulgas oravate, liigiomast elu. Põõsastiku vähenemine ja pidev niitmine võib küll pakkuda silmailu ja edendada tervisesporti, ent viib elurikkuse ja parkide asukate elukvaliteedi vähenemiseni - kaovad nii varjualused kui kohad kust toitu otsida. Kuigi silmailu on omaette väärtus, tasuks parkide haljastusele ja majandamisele läheneda kohusetundlikult. Suhtumine parkidesse võiks liikuda iluaianduselt jätkusuutliku, mitmekesise ja õitseva ökosüsteemi säilitamisele.

Kindlasti saame ka pargikülastajatena anda oma panuse oravate ja teiste pargi asukate elukvaliteedi parandamisesse. Mitmekülgses elukeskkonnas on oravad igati võimelised endale toitu koguma ega vaja üldjuhul abi. Olukorras, kus keskkond ei toeta enam pargi põliselanike vajadusi ning liigivaesuse tõttu on loomad sunnitud toitu otsides inimesele lootma, väheneb ka oraval ajapikku loomulik oskus iseseisvalt sööta koguda ning kaob hirm inimese ees.

Kui aga juba oravate toitmiseks läheb, on oluline pakkuda loomale liigiomast tasakaalustatud menüüd - toit mis sobib meile, ei sobi tingimata oravatele.

Sageli pakutakse oravatele pähkleid ja päevalilleseemneid, mis on küll maitsvad snäkid, kuid jäävad põhilise toiduna ühekülgseks. Kindlasti tuleks vältida soolatud pähkleid, kuna need võivad loomale ohtlikud olla. Eelistada võiks kreeka pähkleid ja sarapuupähkleid, ja ka neid väikeses koguses. Ka mandleid võib natuke pakkuda. Lisaks tammetõrusid ja seemnetega kuusekäbisid. Nosimiseks on erilised lemmikud veel banaanid, õunad, mustikad, maasikad, porgand, arbuus, lillkapsas, brokoli, mis tuleb kindlasti eelnevalt pesta. Kindlasti tuleks vältida maiustuste, nagu kommid, krõpsud ja võileivajäänukid, pakkumist.

Niisiis, järgmine kord kui pähklipakk taskus pargis oravat nägema satud, pea meeles, et oravad on metsloomad, kes ei taha kodulooma kombel nunnutamist. Kuigi meile on park tore koht, kus aega veeta, on see ka koduks paljudele loomadele ja muudele asukatele. Kui tahame säilitada parkide liigirikkust, peab pargihaljastus ja külastajate käitumine soosima mitmekesist ja looduslähedast keskkonda, kus metsloomad saavad elada liigomast elu.