Mustamäel asuva aknakatteid tootva firma "Sundecor" hoov täitus eile meeleheitliku kajakakisaga. Suurlinnud olid hädas ja lendasid paanitsedes ringi. Üks paar, ilmselt vanemad, olid maapinnal ja jalutasid kanalisatsiooniluugi juures. Linnuke proovis nokaga luuki tõsta, aga rauast kolakas oli tema jaoks liiga raske.

Sundecori töötajad läksid asja uurima ja siis selgus ka mure põhjus - esimesi sammukesi tegevad kajakatited oli nimelt sinna sisse kukkunud. Firma töötaja Tiina valis Loomapäästegrupi lühinumbrile ja kutsus neid appi.

Kui Loomapäästegrupp saabus, olid töötajad juba ise luugi eemaldanud ja ka linnupojad välja tõstnud. Linnuemme istus rahunenult nende juures, kattis tillukesed sulekerad tiibadega ja hakkas soojendama.

Kajakaema

"Kahjuks pidin neid segama, sest luuk tahtis tagasi panemist, et autod sisse ei kukuks. See ei meeldinud lindudele kohe üldse ja jälle läks suur sõda lahti," kirjeldas grupi asutaja Heiki Valner. "Sedapuhku pikeerisid nad juba nii ägedalt, et lendasid pead riivates hästi madalalt üle. Kui oled katusel, siis see võib täitsa ohtlik olla, aga maapinnal mitte. Peaasi, et nokaga silma ei tule."

Üks poegadest oli tema sõnul "äpu", kaks aga täiesti krapsakad ja elujõus. "See on ikka nii, et kõik ei pruugi ellu jääda ja pole inimese asi neid siis "tissitama" hakata. Ometigi tõstsin pojakese sellisesse kohta, kuhu autod ei pääse ja vanemad ta üles leiavad. Nipp töötas kenasti ja algselt äbariku unarusse jätnud vanalinnud olid kohe ta juures tagasi. Seejärel ronisid aluste alt välja ka kaks tugevamat jõnglast. Üks muna oli kahjuks puruks kukkunud, aga ka see käib pahatihti asja juurde," jutustas Valner.

Purunenud kajakamuna

Sundecor sulges väravad ja lubasid igat autot eraldi laouste juurde saata, et nood kogemata linnulastest üle ei sõidaks. "Väga super suhtumine ja aitäh selle eest! See on ikka nii, et kõige kiirem abi on inimeste enda teha, aga kui täpselt ei tea kuidas, siis helista ja küsi nõu. Seda pead sa saama!" õpetas Valner.