2015. aasta märtsis saatis Harju maakohus Rando Randma nimelise 18-aastase noormehe kahe koera ja ühe kassi julmas tapmises süüdi mõistetuna üheks aastaks ja seitsmeks kuuks vangi. Samuti võttis kohus Randmalt lisakaristusena viieks aastaks ehk maksimaalseks tähtajaks ära loomapidamisõiguse. Karistamist väärinud juhtumid olid ainsad, mida kohtus tõestada õnnestus, sotsiaalmeedias leviva info järgi ei piirdunud Randma kuriteod aga kaugeltki ainult nendega.

Rando Randma aastal 2015

Napilt viie aasta möödudes on Rando Randma, uue nimega Rasmus Lember tagasi ning avastanud elatusallikana koerakutsikate ostu-müügi. Mitmed loomakaitsega tegelevad organisatsioonid on šokis ning MTÜ Help Estonian Pets asutaja Eleonora Loginova pöördus sel nädalal avaldusega politseisse. Loginova on sama loomapiinaja vastu ennegi võidelnud, suuresti tänu temale noormees möödunud korral vahele jäigi. "Mul on tunnistajaid, kes on andnud talle kasse, koeri, hamstreid, kes hiljem kaovad. Rääkisin naabritega, maja koristajaga: nad on näinud sealt palju loomi läbi käivat," kinnitas ta. Tema sõnul on koristaja mitmel korral leidnud konteinerist prügikotte loomalaipadega. "Ta on oma vanaisa koerale hapet söötnud ja ise rääkinud, kuidas lõikas ühel koeral keele ära, et see ei karjuks," väitis Loginova.

Karistuse lõppemise järel on Lemberi eesmärgiks ilmselt siiski mitte niivõrd piinamine, kui koertega äritsemine, mille käigus ta sageli paneb tanki oma tüdruksõbra Elis-Anni Tammoja. Iseäranis pakuvad neile huvi tõukoerad, kelle pealt on edasi müües võimalik rohkem teenida. "Üks inimene viis talle oma prantsuse buldogi, teine rottveileri," nimetas Loginova, kelle sõnul on skeem järgmine: Lember saadab koeri vastu võtma oma tüdruksõbra, kes tasub osa summast, milles kokku lepitud. Ülejäänud osast võivad inimesed vaid und näha ning kui koera käekäigu järele huvi hakkavad tundma, leiab noorpaar alati vabanduse, miks parasjagu pole võimalik pilti või videot saata. On alust arvata, et need loomad müüakse edasi.

Üks paari ohvritest on ka MTÜ Aita Mind Koju perenaine Irmeli Grönberg. Tema jaoks lõppes lugu õnnelikult: ta sai oma koera Texase tagasi.
"Minuga võttis ühendust väga kena jutuga noormees: neile elukaaslasega väga meeldivat minu Texas, nad ei suitseta ega joo ja on sportlikud," meenutas Grönberg hiljuti aset leidnud juhtumit. Talle saadeti fotosid ka valmivast korterist Kohtla-Järvel, kus koer elama hakkama pidi. Noormees esitas võltsitud juhiloa Roberth Rodriguezi nimele.

Rasmus Lemberi võltsdokument

"Mina siis googeldasin- Roberthist ei tulnud mingit infot, tüdruku kohta aga sain küll teada, et kooli ajal olnud puhta sporditšikk," meenutas Grönberg. Kuna Grönberg oma varjupaigast koeri ilma tulevasi omanikke tundma õppimata ei väljasta, sõitis ta kohale, veendumaks, et Texasel saab uue omanike juures olema ilus elu. Paaril järgneval päeval peeti noorpaariga ka videokõnesid.
"Siis tuli mulle info: ära nüüd paanikasse mine, aga vaata, kas on see sama kutt, saadeti pildid Randost, pikemal vaatamisel tundsin ta ära," rääkis ta.

Mõistnud, et tegu on korduvalt meedias pildil olnud loomapiinajaga, üritas Irmeli veenda, et Texas tagasi antaks, lasi koera lähedal asuvasse varjupaika viia, et too uuest kahtlasest omanikust võimalikult eemal hoida ning sõitis talle viivitamatult järele. Samal ajal pidas ta internetis videodiskussiooni Lemberiga.
"Loomulikult ei tunnistanud ta midagi. Koer ei olnud väärkoheldud ja ma ei saa nõuda koera tagastamist põhjusel, et teie voodipesu värv ei meeldi mulle. Seega viis või kuus pikka tundi tuli rahulikult loobumisest rääkida, mis ka õnneks toimis," jutustas Grönberg. "See oli mu elu pikim ja närvesöövaim aeg, sest kunagi ei tea, mis võib sotsiopaadi käivitada ja mingil hetkel oleks koer kadunud. Uups sai jooksu, uups kukkus pangalt alla, uups mis iganes!"

Ta tänab õnne, et Texase valutult tagasi sai. "Eks ta püüab koeri müüa, aga ma ei taha teada, mis saab nendest koertest, keda müüa ei õnnestu. Imestan, et ta tasus mulle loovutuslepingu kohaselt kogu summa. Teiste ohvritega nii pole läinud," lausus Grönberg.

Irmeli Grönbergi koer Texas

Eleonora Loginova sõnul on äärmiselt keeruline tõestada, mis Lemberi ja tema elukaaslase kätte sattunud koertest edasi saab. Kõige kehvemini veab neil, kes on looma loovutanud nii-öelda suulise lepinguga: enamikku rahast nad ei näe, koera ennast edaspidi veel vähem. "Kogu aeg valetatakse, et kadus ära, on vanaema juures või mõnes teises linnas kellegagi jalutamas," tõdes ta, "tegelikult pole teada, kas need koerad üldse elus ongi."

Ka Eestimaa Loomakaitse Liiduni jõudis käesoleval nädalal info, et Kohtla-Järvel on kodanik Elis-Anni Tammoja majapidamises peetav koer ohus. Saadud info kohaselt oli selles majapidamises ka varasemalt üks teine koer olnud ja hooletusse jäetud, omanikel olid pidevad pahandused politseiga narkootikumide tarbimise tõttu. Koer oli alatoidetud ja teda visati pidevalt õue, kuid õnneks sai koera loovutanud inimene selle koera sealt tagasi. Liidule tulnud info kohaselt on nüüd inimestel aga uus koer, kelle elu ja tervise pärast kardetakse. "Kõige eeltoodu põhjal on liit enam kui kindel, et Rando soovib minevikus olnud käitumismustrit jätkata," kirjutas liit sotsiaalmeedias.

Ida prefektuuri Jõhvi politseijaoskonna juhtivuurija Maarja Kuresson jäi juhtumit kommenteerides napisõnaliseks, viidates keelule kolmandatele isikutele konkreetse inimese kohta käivat teavet jagada.
"Saame kinnitada, et oleme kursis Facebooki postitustega, kus väljendati muret koerte heaolu üle. Kuigi neis teadetes pole infot, mis viitaksid konkreetsele süüteole, siis sellegi poolest on politsei neid vihjeid kontrollinud ning kontrollib kindlasti ka kõiki laekuvaid teateid, et asjaolud välja selgitada. Infot oleme edastatud ka Veterinaar- ja Toiduametisse, kellel on samuti pädevus menetleda loomade väärkohtlemist juhtumeid," selgitas ta. "Iga süüteomenetluse alustamiseks on vajalik, et PPA-l oleks teave võimaliku süüteo toimumise kohta ning et selles teabes sisalduksid ka selged viited süüteole. Uurimisasutusele laekuv teave kontrollitakse ning seejärel on teabes esitatud faktide põhjal võimalik võtta vastu otsus menetluse alustamise või mittealustamise kohta."

Politsei palub inimestel, kel on infot loomade võimaliku väärkohtlemise kohta Virumaal, võtta ühendust numbril 112, kui näete juhtumit vahetult pealt, või aadressil ida@politsei.ee.

Loomakaitse liit paneb inimestele südamele, et oma koerast-kassist ei loobutaks eelnevalt uuele omanikule taustauuringut tegemata ning kirjalikke kokkuleppeid sõlmimata.