Lemmiklooma kuumarabandust võib põhjustada kõrge temperatuur väljas, kodus või autos, halb ventilatsioon, niiskus ja dehüdratsioon. Looma ülekuumenemine võib kaasa tuua koordinatsioonihäireid, uimase ja hirmunud oleku, sagenenud hingamise, süljeerituse ja igemete tugeva punetuse. Selliste sümptomite puhul peab koheselt lemmiku külma veega üle kastma ning talle ka joogiks vett andma. Kui seisund ei parane, peab ühendust võtma loomaarstiga.

Ülekuumenemise vältimiseks on oluline järgida teatud reegleid, mis aitavad loomal korralikult jahtuda ja normaalset kehatemperatuuri säilitada. Kõige lihtsam on meelde jätta 5 põhilist nõuannet, mis aitavad lemmikloomal kuuma ilma paremini üle elada:

1. Koduse keskkonna ettevalmistamine

Üksinda koju jäetud lemmikloomale võib kodu muutuda talumatuks kuumalõksuks, mistõttu on vaja kodune keskkond looma jaoks korralikult ette valmistada. Kodus peab õhk ringlema, seega on soovitatav jätta sisse automaatne ventilatsioon või tuulutada avatud akendega. Aknad tasuks katta kardinate või ribikardinatega. Lemmiklooma toit, voodi ja puur tuleb paigutada kohta, kus päike terve päeva jooksul ei paista. Samuti võiks jätta lahti uksed vannituppa või teistesse ruumidesse, mis on plaaditud või kaetud betooniga.

2. Alati kättesaadav vesi

Alati, aga eriti just kuumadel päevadel peab lemmikloomal olema võimalus igal ajal end värskendada. Kodus tuleb vett vahetada 1-2 korda päevas, et vältida selle soojenemist. Enne kodust lahkumist võib panna lemmiklooma kaussi jääkuubikuid. Olles suvel looduses, tuleks kaasas kanda kaussi ja joogipudelit. Pikal autosõidul tuleks aeg-ajalt peatuda, et lemmikul oleks võimalus juua ja enda loomulikke vajadusi rahuldada.

3. Jahutav ase ja jahutusmatt

Lemmiklooma mahajahutamiseks on olemas spetsiaalsed jahutavad asemed või jahutusmatid. Asemed on õmmeldud spetsiaalsest isejahutavast materjalist, mis jahutab lemmiklooma umbes 3 kraadi võrra. Matt võib jahutada looma ja säilitada ta keha regulaarset temperatuuri tervelt mitu tundi. Matt ei vaja elektrit ega vett, mistõttu võib selle asetada neljajalgse sõbra asemele või kuumal suvepäeval autosse.

4. Jahutavad mänguasjad ja riided

Kummist valmistatud, mitmete vormide ja suurustega mänguasjad tõmbavad endasse vett, mis mänguasja närimisel välja voolab ja looma jahutab. Sellist veega täidetud mänguasja saab ka külmutada - jää sulab aeglasemalt ja on kauem kasulik. See aitab just leitsakute ajal - loomu poolest mängulistele koertele näib antud jahutusmeetod olevat mäng. Lisaks sobivad kummist mänguasjad hammaste kasvatamiseks ja igemete treenimiseks. Lisaks on olemas spetsiaalsed jahutusvestid lemmikloomadele, mis toetavad soojusregulatsiooni ehk aitavad hoida kehatemperatuuri õigel tasemel ning sobib nii noortele kui ka vanadele isenditele. Mõistagi on see korduvkasutatav, jahutab kõige tähtsamaid organeid ning kaitseb südame- ja rinnapiirkonda.

5. Vastutustundlik jalutamine

Ideaaljuhul tuleks lemmikloom viia välja varahommikul ning päikese loojudes. Kuigi see sageli ei õnnestu, tuleks siiski hoida kuumadel päevadel lemmikut võimalikult palju varjus ja vältida nt kuuma asfalti. Jalutamisaega tuleks lühendada. See peaks kestma nii kaua, kuni lemmikloom on rahuldanud looduslikud vajadused ja mitte liigselt väsitades.

Siiski tuleb juhtida tähelepanu asjaolule, et loetletud meetmed on ainult abistavad. Nad ei kaitse lemmiklooma näiteks siis, kui teda kuumal suvepäeval autosse jätta. Neljajalgse sõbra sõidukisse jätmine ilma järelvalveta on keelatud - kuna auto kuumeneb väga kiiresti, siis võib see see olla isegi mõne minuti pärast katastroofiline. 32-kraadise välistemperatuuri juures tõuseb temperatuur autos 15-20 minuti jooksul kuni 48 kraadini. Kuumus on ohtlik kõikidele loomadele, kuid enim lameda koonuga, rasvunud või südamehaigust põdevatele koertele. Suure aktiivsusega koerad on samuti ülekuumenemise ohus - kuna nad ei pruugi tunda enda piire, peab peremees jälgima, et neile oleks tagatud piisavalt puhkehetki.