Loomapäästegrupile saabus teade, et Žorik lebab raudtee juures liikumatult maas ega võta jalgu alla. "Tundus, et ta on kaks senti surmale võlgu ja kui kohale läksime, juhtus midagi enneolematut: meil õnnestus teda isegi kallistada ja nunnutada," rääkis grupi asutaja Heiki Valner. "Aga siis tegi ta Žorikut, sai terveks ja läks minema."

Kogu oma elu Kalamajas vabalt ringi hulkunud koera päritolu ja vanust ei tea tegelikult keegi - arvatakse, et ta võib olla kahekümne-aastane. Kohalikud inimesed on teda toitnud 13 aastat. "Kõige tõenäolisem ja Žoriku käitumist silmas pidades loogilisem on see, et ta on pärit Paljassaares kunagi elutsenud metsikust koertekarjast, kellest osa kinni püüti, aga Žorik pääses temale omaselt põgenema ja on terve selle aja Kalamajas vabalt elanud. Ligi ta endale ei lase ja ka uinutipüssidega pole teda tabada suudetud," meenutas Valner.

Viimasel ajal on vana koera tervis tõrkuma hakanud ning ümbruskonna rahva arvates läkski ta raudteele surema. Seal samas murulapil elutseb Žorik siiani. Valneri sõnul on raudteefirmat hoiatatud ning rongijuhid on sel teelõigul ülimalt ettevaatlikud. "Sõidavad nii, et sipelgad pääsevad ka üle tee," lausus Valner.

Žorik

Osa kohalikust rahvast on pidanud õigeks koera eutaneerimist ning iseenesest Valner sellele vastu ei väida. "Praegu on kuum. Kui ta maas lamab, võivad tekkida vaglad või nokivad varesed tal silmad peast," põhjendas ta. Samas kellegi koju koera transportida mõtet ei ole: see oleks inimpelglikule loomale viimane tilk karikasse. Viimase võimalusena kaalutakse üht koduaeda Kolde puiestee kandis - need inimesed on Žorikut vähemalt varem toitnud. "Tegelikult tal muidugi tuttavaid ei ole, aga kui ma näen, et ta nii otsa jääb, et enam ise liikuda ei suuda, siis on kokkulepe, et viin ta vähemalt sinna," lausus Valner, kelle sõnul legendaarne koer väärib ilusat lõppu.

Žoriku mälestuseks on Loomapäästegrupil kavas püstitada talle monument ning kaubanduskeskus Arsenal on selleks oma territooriumil ka loa andnud. Kavandid on praegu ette valmistamisel ning ühel hetkel jõuab monumendi juurde ka Žoriku tuhk.