Maikuus kirjutasime tülitsevatest naabritest, kellest ühe elamu all pesitses rahumeelne rebasepere: ema oma nelja kutsikaga. Kahjuks ei olnud rebaseid majutava pere naabrid loomade üle sama rõõmsad ning tundsid, et rebane koos kutsikatega pole teretulnud külaline nende õuel, kuhu nad aeg-ajalt vaatamata võrkaiale sattusid ning grillpeo jäätmeid hävitasid. Lisaks kahtlustasid naabrid emarebasel kärntõve ning alustasid võitlust temast vabanemiseks.

Rebane koos kutsikatega püüti piinavates tingimustes puuri ning ka pärast vabastamist jäi mulje, et keegi on üritanud teda mürgitada: maja lähedusest leiti kahtlast värvi vedelikuga kilekott. Liidu hinnangul on protsessi taga ühistu juhid eesotsas Kambja vallaametniku Ilve Kahroga, kes vaatamata oma positsioonile loomakaitseseadust korduvalt eiras.

Rebasekutsikas Rein

Loomakaitsjad teavitasid juhtunust nii politseid kui Keskkonnainspektsiooni, kellest viimane ka väärteomenetluse algatas. Ainsat ellu jäänud kutsikat kasvatanud emarebane jäi oma senisesse elupaika alles, kuni sel nädalavahetusel ümberkaudsed elanikud märkasid teda ringi lonkamas, püünisrauad käpa ümber. Vana vaen naabritega sai ilmselt vägivaldse lõpu, sest vaatamata otsingutele vigastatud rebaseema enam ei nähtud. Liit rõhutab, et püüniste abil küttimine on rangelt seadusega keelatud.

Viimane ellu jäänud kutsikas, kellele pandi nimeks Rein, toimetati küll loomakaitsjate abiga kliinikusse, kuid seal vandus ta tund aega hiljem alla ning suri tõenäoliselt nälga. "Kutsika glükoositase oli eluohtlikult madal, kehatemperatuur nii olematu, et termomeeter seda enam ei fikseerinud. Pisike kehake oli ainult luu ja nahk, lihast polnud ollagi. Proovide tulemusel mürgistust ei kahtlustatud ning ka katkuproov oli negatiivne," kirjeldab liit sotsiaalmeedias. "Nii pisike ei oska veel ise saaki püüda. Just praegu on see aeg, kus emad õpetavad neid iseseisvalt toitu leidma ja elus hakkama saama. Selle kutsika ema aga lebas kuskil, püünis jala küljes."

Rebasekutsikas Rein

Seoses keelatud püüniste kasutamisega on Eestimaa Loomakaitse Liidul plaan teha Keskkonnainspektsiooni uus avaldus. Politseist nende teatel siiani abi pole olnud, kuna kohalikus ringkonnas toimetavad nii-öelda "omad joped", kellel pole soovi vallaametnikuga tüli kiskuda. Eelmise juhtumi kohta kinnitas inspektsioon ka Delfile valmidust väärteomenetlus algatada.