Alla neelatud õhk on sageli kõhugaaside põhjustajaks. Kuna lemmik võib neelata kiiresti palju õhku, siis tuleb see puuksuna välja. Et lemmik ei neelaks liialt õhku alla, tasub teda julgustada aeglasemalt ja rahulikumalt sööma, sest sageli neelatakse palju õhku alla just toitu kugistades. Hea nipp on võtta näiteks suurem kivi, mis ei mahu lemmikule suhu ja mida ta ei saa eest ära tõsta ning asetada see tema toidutaldriku keskele. Nii ei saa lemmik liialt kiiresti kugistada, vaid ta peab sööma kivi ümbert. Kui see lahendus ei tundu meeldiv/sobiv, siis müüakse ka spetsiaalseid toidukausse, mis muudavad söömise pisut väljakutsuvamaks ülesandeks.

Ebakvaliteetne toit põhjustab lemmikus sageli kõhugaase, sest kääritatud toit jõuab suures osas peensoole asemel jämesoolde, kus on palju baktereid. Selline toit on bakteritele aga omakorda toiduks ja kõrvalsaadusena tekivad gaasid.

Liiga suur kogus liha tekitab eriti ebameeldiva lõhnaga kõhugaase, eriti punane liha, sest see sisaldab palju väävlit. Kuigi koerad ja kassid vajavad liha, siis võiks punase liha vahetada näiteks linnuliha vastu välja või anda loomale punast liha lihtsalt harvemini.

Laktoositalumatus. Kui koer või kass on noor, on tema kehas palju laktaasi ehk ensüümi, mis lagundab laktoosi. Vanemaks jäädes pole keha aga enam nii palju laktaasi ja kui viimase kogus jääb eriti väikseks, tekib laktoositalumatus. Kui laktoositalumatusega loom sööb aga laktoosi sisaldavat toitu - näiteks piimatooted -, siis suhkur ei imendu ning see jõuab jämesoolde, kus bakterid lagundavad selle ning lisaks tekib palju gaasi.

Tundlik seedimine. Sarnaselt inimestele võib ka loomadel esineda tundlikku seedimist, mistõttu ei sobi loomale kõik toidud. Kui loom sööb midagi ja hiljem ajab see teda kõvasti puuksutama, siis järelikult ei sobi talle see toit. Mida teha? Anna loomale ainult talle mõeldud toitu ja vett. Kindlasti ära anna loomale igasuguseid lisasnäkke ja vaata, kas olukord paraneb. Kui paraneb, siis järelikult olid süüdi lisapalakesed.

Erinevad haigused võivad samuti lemmiklooma panna puuksutama. Peamiselt on sellisteks haigusteks

  • eksokriinne kõhunäärmepuudulikkus;
  • seedetrakti infektsioon;
  • sooleparasiidid;
  • kõhunäärmepõletik ehk pankreatiit;
  • toiduallegia;
  • põletikuline soolehaigus.