1.Ühiselu urgudes
Metsikult elavad küülikud elutsevad maa alla kaevatud urgudes koos oma hõimlastega, sest nii tunnevad nad end turvalisemalt. See seletab ka, miks koduküülikud nii väga urgusid armastavad. Suvekuumuse vastu on küülikud väga tundlikud ning eelistavad varjulist peidupaika.

2.Nad söövad iseenda väljaheiteid
Õigem on küll öelda, et osa väljaheidetest, mis on suurema toiteväärtusega, mis tuleb organismil veel korra läbi töödelda. Rahvakeeles kutsutakse neid öisteks väljaheideteks ning selline toidukord leiab aset korra ööpäevas.

3.Suurepärane nägemismeel
Küüliku tajud on üldse hästi arenenud, kuid kõige teravam on nägemismeel - loomad on suutelised nägema tervet panoraami ehk 360 kraadi. See aitab neil vaenlaste eest ohuolukorras põgeneda.

4.Rõõmu väljendamine
Küülikud on lõbusad loomad ning kui nad tunnevad end rahulolevana, näitavad nad seda kehakeeles kõrgete hüpete ja ringi jooksmisega.

5.Antiikne päritolu
Tänapäevased koduküülikud on Euroopa päritolu ning neid arvatakse olevat siin elanud juba Vana-Rooma aegadest. Küülikuid kasvatati toiduks juba siis ning mõned retseptid nende lihast on üle kandunud tänapäeva. Õnneks ei ole praegusel ajal toiduks olemine nende ainus ülesanne.

6.Nad on veganid
On loogiline, et küülikud kuuluvad taimetoiduliste leeri, kuid märkimisväärne on see, et nende toidusedelisse ei kuulu ühtki loomset päritolu ainet, sest nende seedetrakt ei talu seda. Eelistatumad toidud on puu- ja juurviljad.

7.Suurepärane sigivus
Ega asjata öelda: "sigivad nagu küülikud". Viljastamine ja poegimine käib küülikutel lihtsalt ning nad saavad rohkelt järeltulijaid. Emane küülik võib poegida lausa 28-30 päeva järel. Iseasi, mida koduses majapidamises nii suure hulga poegadega peale hakata.

8.Territooriumile truud
Sarnaselt paljudele teistele loomadele on ka küülikud truud oma kodule ega kipu sealt kaugele. Kui näed küülikut lõuga vastu maad hõõrumas, tähendab see, et ta märgistab oma territooriumi.

9.Nende hambad ei lakka kasvamast
Lisaks küüntele on pidevas arengus ka küülikute hambad. 12 tundi närimispausi võib põhjustada isegi surma. Et kasvamist peatada, võiks neil olla turvalised puust mänguasjad, mida närida, vastasel juhul hakkavad hambad neile vaevusi põhjustama.

10.Hülgamisoht
Kurb reaalsus on see, et koerte ja kasside järel on küülikud kolmandal kohal hüljatud loomade edetabelis. Küüliku eluiga on 8-10 eluaastat, nad on õrnatundelised ja närvilised loomad, mis tähendab, et eluasemest ilma jätmine või selle vahetamine tekitab neis suurt hirmu ja stressi.

Allikas: expertoanimal.com