Mitmed uuringud on kinnitanud, et koerad oskavad teha vahet emotsioonidel, jälgides näoilmeid. Niisamuti on inimestega, kelle usaldusväärsus jätab soovida. Mõistes, et inimene on valelik, ei näita koer talle ka oma kiindumust.

Ajakirjas Animal Cognition kirjutab Kyoto Ülikooli teadlane Akiko Takaoka oma uuringust, mille ta viis läbi 34 koera peal. Esimeses voorus juhatati koerad õigesti konteineri juurde, kuhu toit oli peidetud. Teises voorus juhatati koerad eksiteele ning kolmandas voorus räägiti neile uuesti tõtt. Paraku ei jäänud koerad neid korra juba petnud eksperimenteerija juhtnööre enam uskuma. Kui uurimise võttis üle teine, tundmatu inimene, jäid koerad teda aga uskuma.

"Koertel on rohkem sotsiaalset taiplikkust, kui me seni arvasime, see on arenenud inimesega koos elades," kinnitas Takaoka, kellel on plaan sarnased katsed läbi viia ka huntide peal.

John Bradshaw Bristoli ülikoolist lisas, et koerad eelistavad olukordi, mis on ette ennustatavad. "Ebausaldusväärsete peremeeste koertel kipuvad esinema käitumishäired," märkis ta.