Nagu punapäised inimlapsed, tõmbavad oranžika karvaga kassidki tähelepanu: karva toon võib varieeruda apelsinitaolisest kuni kuldkollaseni. Väliselt meenutavad need kiisud metskassi, mistõttu arvatakse nad olevadki metskasside otsesed järeltulijad.

Ehkki tegu ei ole eraldi kassitõuga, eristab neid teistest liigikaaslastest spetsiaalne T-geen, mis muudab nad unikaalseks. Tähelepanuväärne on asjaolu, et 80 protsenti kollakatest kassidest on isased. Sellele on ka loogiline seletus: kollakaspunane värv kandub edasi just X-kromosoomi kaudu. Emase kassi sünniks peavad omavahel ühinema kahe looma X-kromosoomid. Kui geen on domineeriv, on tulemuseks kollase karvaga kiisu.

Nimetatud geen avaldub looma kasuka igas karvas, mis aga siiski võivad anda erineva lõpptulemuse. Nii on Golden Tabbydeks kutsutavade kasside karvkate triibuline, samas laiguliste kollaste kasside kasukas meenutab aga hoopis gepardi oma.

Enamjaolt on niisugustel kassidel suured, heledad (kollakasrohelised) ja väljendusrikkad silmad. Olgu tegu pika- või lühikarvalise isendiga, iseloomustab neid üks erinevus välimikus: karvkate muutub keha esipoolel ja otsmikul tumedamaks ning moodustab välisel vaatlusel M-tähe kuju. Sellele nähtusele pole teadlased siiani suutnud pädevat selgitust leida.

Mõnede uuringute kohaselt on just kollastel kassidel suurem soodumus ülekaalulisusele (mõelgem korraks Garfieldile!). Vaatamata sellele on kollased kassid aktiivsed, mänguhimulised ja kergesti sotsialiseeritavad.

Allikas: yasss.es