Praegu on Eestis käimas sõbralik hääletuskampaania „Kass või koer?" eesmärgiga julgustada ühiskonda väljendama, et nad seisavad loomade heaolu ja ohutuse eest, samuti selgitada välja, kas oleme koera- või kassirahvas. Hääletamine toimub spetsiaalsel veebiplatvormil www.kassvoikoer.ee, kus võistlus on väga tasavägine ja praeguse hääleseisu kohaselt on 50,1% hääletanud kasside ja 49,9% koerte poolt.

Pole oluline, kas ollakse kass- või koerainimene, lemmikloomad toovad meie ellu erinevaid eeliseid ja hääletuskampaania raames tehtud uuringu eesmärk oligi need välja selgitada. Uuringu kohaselt tunnistab 83% eestlastest, et kassid ja koerad võivad parandada emotsionaalset heaolu ja luua elurõõmu - näiteks vähendades üksindustunnet, aidates tunda tingimusteta armastust. Huvitav on see, et need aspektid on peamiselt välja toonud just nooremad 18-29-aastased vastajad - nimelt 93% neist.

Varjupaikade MTÜ, kuhu kuuluvad Tallinna, Valga, Viljandi, Võru, Pärnu ja Läänemaa varjupaigad, üldjuhi Triinu Priksi sõnul tulevad inimesed loomade varjupaikadesse erinevatel põhjustel, kuid peamiselt soovitakse ikkagi leida endale kaaslast. „Põhjusi, mis endale lemmiklooma soovitakse, on mitmeid. Sageli näeme, et tulevad näiteks üksikud vanemad inimesed, kes elavad väga rutiinset elu ja on väga kodused, kuid pärast lemmiku võtmist saab nende elu täiesti uue kvaliteedi - käiakse rohkem väljas, hoolitsetakse tema eest, tegutsetakse rohkem. Või siis näiteks noor pere, kel on palju energiat ja tahet ning soovi õpetada lapsele kohusetunnet ja teiste eest hoolitsemist."

Ka uuring näitas sama - koguni 78% vastanutest arvas, et lemmikloomad aitavad õppida vastutust ja luua arusaama sellest, mida tähendab teiste eest hoolitsemine, samas kui 72% on veendunud, et lemmikloomad aitavad arendada ja hoida tervislikke liikumisharjumusi, nagu koos jalutamine, jooksmine, väljasõidud ja värskes õhus vaba aja veetmine. Samas on 71% vastanutest kindel, et lemmikloomad aitavad inimesi distsiplineerida, näiteks julgustades neid õigel ajal kodus olema ja eelnevalt planeerima, kes hoolitseb lemmiklooma eest, kui minnakse pikemale reisile.

Tartu Koduta Loomade Varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar kinnitab, et samamoodi nagu lemmikloomad muudavad inimese elu paremaks, muutub ka loomade endi elu, kui nad saavad endale päris oma kodu. „Kõik loomad on küll varjupaikades hästi hoitud, kuid oma kodu on ikka oma kodu. On ikka öö ja päev, kas loom on oma kodus või varjupaigas. Oma kodus olles loomade stressitase langeb, nad saavad omanikult palju tähelepanu, lisaks on elutingimused paremad, kuna varjupaigas on loomi ikka korraga palju. Kannatlik omanik suudab oma lemmiku heaks väga palju ära teha ning see loom jääb ikka väga oma inimese külge, pakkudes oma seltsi, armastust ja usaldust."

Hääletuskampaania „Kass või koer?" kestab 4. oktoobrini, mil tähistatakse rahvusvahelist loomakaitsepäeva. Kampaania järel annetakse 7 tonni Whiskas ja Pedigree lemmikloomatoitu Eesti loomade varjupaikadele: Varjupaikade MTÜ (Tallinna, Valga, Viljandi, Võru, Pärnu ja Läänemaa), Tartu Koduta Loomade Varjupaik ja Eesti Koerte Pääste Selts.