Enamasti on kassi norskamine täiesti normaalne. Kass norskab, kui ninasõõrmetes on surve või ummistus. See võib kõlada hirmutavalt, aga tegelikult võib see tuleneda lihtsalt asendist. Kui ta jälle külge pöörab, siis lõpeb ka norskamine ära.

On ka kasse, kes norskavad oma kaalu tõttu. Ülekaalus kass norskab suurema tõenäosusega kui sale kass just oma lisakaalu tõttu. Parim asi, mida oma kiisule sellisel juhul teha saad, on muuta tema dieeti, et ta saaks veidi kaalust alla võtta.

Lisaks norskavad suurema tõenäosusega mõned tõukassid või tõukassi tunnustega kassid, kel on nö lömmis ninad.

Kui sul on kodus väga kuiv õhk, siis võib aidata ka õhuniisutaja su kassi lemmikmagamiskoha juures. See teeb tõenäoliselt head ka su enda ninale.

Kuigi enamast on kassi puhul norskamine ohutu, on oluline ka teada, et norskamine võib olla märk mingist meditsiinilisest probleemist. Ilma loomaarsti abita on põhjust võimatu täpselt kindlaks teha, kuid halva norskamisega kaasnevad peaaegu alati muud sümptomid.

Kui kass hakkab järsku norskama ja varem norsanud ei ole, siis tasub hoida silma peal, kas tekib ka muid sümptomeid, või kontrollida, kas norskamine tuleb kummalisest magamisasendist.

Kõige selgem teine sümptom lisaks norskamisele on see, kui kassil tuleb silmast või ninast eritist. See viitab ülemiste hingamisteede haigustele. Lisanduvad veel ka hingeldamine, õhu ahmimine, köhimine.

Kui kass teeb ka norskamiselaadset häält ärkvel olles, siis võib tal ninas olla mõni võõrkeha, polüüp või kasvaja.

Norskava kassi omanikel tasub hoida ka silma peal, ega loomal ei ole näos paistes kohti, sest see viitab valulikele hambaprobleemidele, mis kindlasti vajavad ravi.

Sellistel juhtudel tuleks kindlasti pöörduda arsti poole!

Aga kui su kullake väikselt norskab naljakas poosis magades ning on muidu rõõmus ja terve, siis ei ole muretsemiseks põhjust.

Allikas: MTÜ Pesaleidja