"Assamalla Luha laudas nälginud ja virtsa uppunud lehmad külmetavad endiselt väljas. VTA ametnik tunneb loomapiinajale pigem kaasa, mitte ei aita loomi," kirjutab liit sotsiaalmeedia postituses, esitades küsimuse, kas VTA-siseselt toimub vassimine ja valetamine. "Murelike loomasõpradena olime hämmingus, kui selgus, et näljased ja kõhnad lehmad koos vasikatega on aetud laudast välja üle maantee asuvale karjamaale ning sinna jäetudki. Loomadel, ka vasikatel,kellest üks on kõigest kuu vanune, puudus igasugune varjumisvõimalus külma tuule eest.

Liit püüdis edastada selle teabe ka VTA-le ning saatis peaspetsialistile sõnumi kohe peale seda, kui oli rääkinud lehmade omaniku Tauri Tarkusepaga, kes aga liidu pakutud abist keeldus.

Paar tundi hiljem saabus VTA-lt sõnum, milles kirjutati, et ametnik käis kohapeal, vasikad on laudas ning teistel lehmadel on varjumisvõimalus. Samuti olla lehmadele toodud omaniku poolt sööt, vesi ja allapanu. "Loomulikult tundus see uskumatu, sest kaks tundi varem oli omanik kindlameelselt väitnud, et vasikate lauta ajamine olevat võimatu.
Läksime seda ilmaimet oma silmaga kaema ja oh imet - imet ei olnudki sündinud!" jätkavad loomakaitsjad nördinult.

Luha laut Assamallas, kus lehmad üksteise järel surid

Lehmad koos vasikatega värisesid endiselt üle tee karjamaal. Tõsi - põhk, hein olid toodud ja vesi ka olemas.
Laudauksed olid kindlalt suletud ning tuvastastati, et laudas vireles ihuüksinda kõige väiksem vasikas. "Vaene loom oli üksinda pimedas ilma saatusekaaslaste ja karjata. Suhteliselt kindlad oleme ka selles, et pisike mingit piimasegu polnud saanud," kirjutab liit ning tuletab meelde, et nemad reageerisid signaalile Luha lauda hädaolukorra kohta juba juunikuus. Neid pahandab Maalehes VTA ametniku poolt öeldu, justkui oleks tegemist lihtsalt lohakusega. "Lohakus on see, kui ühel õhtul ehk ei viitsi nõusid pesta või tolmurull vedeleb toanurgas.
Loomade järjepidev surnuks näljutamine, sõnniku sees hoidmine, allapanu mitte võimaldamine, loomalaipade vedelema jätmine pole lohakus, vaid süüdimatu hoolimatus ja loomapiinamine!" tõdeb liit. Nende hinnangul koristab loomade peremees ametniku visiiti ette teades lauda lihtsalt ära ning jätab mulje, et kõik on korras.

Veterinaar- ja Toiduamet teatab aga, et on teostanud Assamalla külas asuvas Alatfar OÜ loomapidamishoones kontrolli ning nõudnud omanikult kohest puuduste kõrvaldamist ja loomade heaolu tagamist. "Loomade heaolu on üks VTA prioriteetidest ning kindlasti ei tolereeri amet loomade hooletusse jätmist ning reageerib saabunud kaebusele esimesel võimalusel. Nõnda toimiti ka seekord. VTA sai antud juhtumi kohta info pühapäeva õhtul ning esmaspäeva hommikul reageeriti, minnes ettevõtet kontrollima," kinnitab pressiesindaja Elen Kurvits. "Pühapäeval saabunud info oli ametnikele uus ning see tuleb selgelt eristada juunikuus esitatud kaebusest ja kontrollist. Juunikuus laekunud vihje järgselt teostatud kontrollkäigul veenduti, et loomade elu ja tervis polnud mingilgi viisil ohustatud ning loomapidajale anti vajalikke selgitusi loomade heaolu tagamiseks."

Luha laut Assamallas, kus lehmad üksteise järel surid

Amet avaldab tänu ka inimestele, kes on teatanud hätta sattunud loomadest ning lubab igale juhtumile reageerida. "Antud juhtumi valguses juhib amet tähelepanu ajaolule, et teise isiku territooriumile või ehitistesse sisenemise õigus loomade heaolu kontrollimiseks on Veterinaar- ja Toiduametil kui järelevalveorganil. Seega palume inimestel loomade heaolu küsimustes kindlasti ametiga ühendust võtta ning ise loomapidamishoonetesse mitte siseneda. Selline teguviis võib heasoovijale inimesele kaasa tuua pahandusi. Samuti on oluline meeles pidada, et loomade suremise põhjuseks võib olla ka mõni loomataud, mispuhul on oht, et loomapidamiskohtadesse sisenenud isikud võivad kanda ohtliku taudi edasi."