Erinevatele pealtnägijatele on jäänud silma talveks Eestisse jäänud linnud, keda justkui keegi ei aitaks. "Põhjus on lihtne, need kured ja luiged suudavad lennata. Keegi ei käi õhtuti kurge redeliga posti otsa tõstmas, ikka lind ise on see, kes sinna lendab," selgitas ühingu Järvamaa piirkonna juht Virge Võsujalg. "Isegi, kui need hädalised vaid madalalt lennata suudavad, on neid võimatu kätte saada."

Ühingule teadaolevalt on toonekurgi üle Eesti rändest maha jäänud kümne ringis. Neist on teatatud Tori-Jõesuus, Sakus Jälgimäel, Pärnus Tammistes, Järvamaal Koigis ja Põlvamaal. "Jah, nad vajavad abi, ilma selleta nad talve üle ei ela," kinnitas Võsujalg. "Oleme palunud teavitajaid, kes ise lähistel elavad või igapäevaselt abivajaja asukohast mööduvad, neil silma peal hoida ja aegajalt proovida läheneda. Luikedele hoojooksu teha. Kui lind eest lendab ja kuskil kinni ei ole, ei saa ka meie teda kätte."

Ta soovitas linde toiduga tasapisi meelitada kuuri alla, kasvuhoonesse või garaaži. "Kui see õnnestub, siis oleme me valmis linnu üle võtma. Teine võimalus lind kätte saada on siis, kui ta enam lennata ei jaksa, ka sel juhul saab ta ilusti meie hoiukodusse talvituma ja kosuma minna, et siis tugevalt ja rõõmsalt kevadele vastu lennata," rääkis ta.