See on selge sõnum valitsusele, kes on karusnahatööstust miljonite eurodega toetanud. Poliitilises ja majanduslikus kriisis olles pole sektori toetamine maksumaksjate rahaga soomlaste õiglustunde jaoks sobiv," ütles Animalia tegevdirektor Heidi Kivekäs.

Enamik kümnest karusloomafarmist, mida Business Finland toetab, on kahjumit tekitanud juba viimasel kahel majandusaastal enne koroonapandeemiat. Karusloomafarme on toetanud ka majandusarengu-, transpordi- ja keskkonnakeskused ning riigikassa.

„See on uskumatu, et koroonatoetusi jagatakse sektorile, mis on olnud kriisis mitmeid aastaid," sõnas loomaõiguste organisatsiooni Oikeutta Eläimille juht Kristo Muurimaa. "Lisaks teades, et enamik kodanikke ei nõustu praeguse karusloomafarmide toimimise viisiga, on täiesti vastuoluline, et valitsus soovib sellist tegevust aktiivselt toetada. Soome peaks investeerima jätkusuutlikesse elatusvahenditesse ja lõpetama ebaeetilisse sektorisse panustamise."

Lisaks selgus uuringust, et 70 protsenti vastanutest on praegusel viisil tegutsevate karusloomafarmide vastu. See tähendab, et nad sooviksid farmide tegevuse üleminekuperioodiga peatada või lubada neil jätkata ainult juhul, kui loomadele on tagatud oluliselt paremad tingimused. 38% vastanutest toetab täielikku keeldu. Vaid 16 protsenti lubaks karusloomafarmidel endistviisi jätkata.

Ka mõne kuu eest Eestis läbiviidud küsitlus näitas suurt poolehoidu karusloomafarmide sulgemisele. 75 protsenti vastanutest ei poolda rebaste ja naaritsate kasvatamist ega hukkamist farmides karusnaha saamise eesmärgil.

"Rõõmustav on näha, et avalikkuse toetus karusloomafarmide keelustamisele kasvab järjest nii Eestis, Soomes kui ka teistes riikides," rääkis loomade eestkoste organisatsiooni Loomus kommunikatsioonijuht Annaliisa Post. "Astusime oktoobris ka suure sammu lähemale karusnahavabale Eestile, kui karusloomafarmide keelustamise eelnõu läbis Riigikogus esimese lugemise. Nüüd on aeg astuda ka järgmised sammud ning keeld vastu võtta, sest sellele julmale tööstusharule on vastu rahvas ning farmid on ka potentsiaalsed koroonaviiruse allikad."

Mingifarmides leviva koroonaviiruse tõttu on mitmetes riikides vähendatud jõudsalt naaritsakasvatusi. Nakatunud loomi on tuvastatud Hollandis, USA-s, Rootsis, Itaalias, Prantsusmaal, Kreekas, Hispaanias ja Leedus. Lisaks on Taanis avastatud uue tüvega viirus, mis on kandunud minkidelt inimestele.