Politseiperega liitus Slovakkiast pärit, nüüdseks kaheaastane Belgia lambakoer kahekuusena. Koerajuhi käe all treenides selgus, et tegu on trikke armastava kutsikaga, nii sai ta ka riimuva nime: Rikky.

Rikky kutsikana

Praegu töötab Rikky koos koerajuht Aleksandriga ning tema ülesandeks on kogu Lõuna-Eestis sekkuda seal, kus parasjagu teenistuskoera abi vajatakse. Selliseid juhtumeid on nüüdseks mitu.

Möödunud suvel jäi Tartumaal kaduma eakas mäluprobleemidega naine. Lähedaste ja politseinike muret süvendas asjaolu, et sama naist oli juba otsitud mõni aasta tagasi. Toona vältas otsing poole ööni, kuni lennusalk lõpuks naise metsast leidis. Sedapuhku reageerisid sündmusele esmajärjekorras koerajuhid oma teenistuskoertega. Politseikoer Rikky ei lasknud oma võimetes kahelda ning leidis abivajava proua metsast vähem kui tunniga üles. Olgugi, et proua kadumisest oli oma seitse tundi möödas, ei olnud ses metsasihis õnneks kõrvalised sel ajavahemikul liikumas ega naist otsimas käinud. Nii sai koer kõhklematult otsida ja liikuda mööda otsitava proua jälgi, kuni ta ka otsitava leidis. Rikkyle oli see esimene kadunud inimese otsing.

Rikky

Järgmine sarnane otsing ootas Rikkyt ees juba 2020.aasta augustikuus, kui politsei käivitas Tartumaal Elva valla metsas maastikuotsingu, leidmaks hommikul metsa läinud ja kadunuks jäänud 85-aastast meest. Teada olevalt oli vanahärra tolle saatusliku päeva hommikul Elva vallas oma sõiduautoga metsa marjule sõitnud, ent siis kadunuks jäänud. Ei vastanud mees oma telefonile ega naasnud oodatud ajaks koju. Lähedased hakkasid muretsema ja pöördusid abi saamiseks politsei poole.

Politsei alustas teate laekudes kohe otsingutega. Kuivõrd politseinikel oli alusta kahtlustada, et eaka mehe elu ja tervis võivad olla ohus, selgitati esmalt tema mobiiltelefoni positsioneerimisega välja võimalik piirkond, kust kandist mees metsa liikus. Metsaotsingule kaasati tavapatrullide kõrval kohe ka koerajuhid koos teenistuskoertega. Kuigi mehe telefoni asukoha määramine andis otsingualaks küllalt suure maa-ala, õnnestus koerajuhtidel erinevaid metsasihte ning -teid läbi kammides üsna kiiresti eaka mehe poolt metsaservale jäetud sinine sõiduauto üles leida.

Politseikoer Rikky võttis masina juurest metsa kadunud mehe jälje üles ning viis otsingumeeskonna sadakond meetrit eemale põõsastikku, kus eakas mees abivajavas olekus ja kontaktivõimetuna samblal lamas. Mehe leidmisel oli teenistuskoer Rikkyst politseinike hinnangul suur abi, sest sedavõrd tihedas põõsastikus ning pilkases pimeduses olnuks oht temast lihtsalt mööda kõndida. Olukorra tegi keerukamaks seegi, et abitus seisundis mees ei suutnud paraku ise otsingumeeskonna hõigetele midagi vastata. Otsingust võtsid osa ka eaka mehe pereliikmed, kes olid pisar silmis väga tänulikud meeskonnale, kes koostöös päästsid mehe elu.

Rikky

Üleeile jätkus Rikky edukas karjäär endale ohtlikuks muutunud alaealise tüdruku leidmisega. Kahe-aastasel teenistuskoeral on kindlasti ees veel palju saavutusi inimeste turvalisuse tagamisel.