"Ürgne kutse" põhineb muidugi kirjanik Jack Londoni 1903. aasta novellil, mis räägib 1890ndate Kanada Klondike kullapalavikust ja koerast nimega Buck, kes varastatakse tema California kodust ning viiakse kelgukoeraks kaugele põhja, kus ta oma elu eest võitlema peab. Teose ajatust edust annab tunnistust fakt, et 2020. versioon, mille peaosas superstaar Harrison Ford, on juba filmi kaheksas ekraniseering.

„Ürgse kutse" eestikeelne esmatõlge ilmus 1932. aastal ja kandis pealkirja "Kui loodus kutsub". Pealkirja "Ürgne kutse" all ilmus teos esimest korda 1975. aastal. Novellile „Ürgne kutse" järgnes peagi Londoni üks kuulsamaid teoseid „Valgekihv", mis leiab aset samas ajastus ja piirkonnas. London oli üks esimesi Ameerika kirjanikke, kes saavutas rahvusvahelise kuulsuse ja rikkuse.

Harrison Fordi rolli 2020. aasta filmiversioonis kiidetakse väga - toriseva vanamehe mängimine on tema leivanumber. Silmapaistva uuendusena saab seekord peategelasena näha arvutiga genereeritud koera. Mõnele vaatajale võib see võõras tunduda, kuid kahtlemata saab digitaalne koer väljendada rohkem emotsioone ning on vastupidavam seiklustele halastamatus Alaskas.

„Ürgne kutse" treiler:

„Elu läbi koera silmade", originaalpealkirjaga The Art of Racing in the Rain, aluseks on kirjanik Garth Steini 2008. aasta novell, mis oli New York Timesi bestseller. Film räägib võidusõitjast nimega Denny, kes võtab endale kuldse retriiveri kutsika ja paneb talle nimeks Enzo. Nagu pealkirjast järeldada võime, jutustatakse lugu meile koera vaatevinklist. Retriiver Enzo usub legendi, et koer võib järgmises elus sündida inimesena. Enzo jälgib Denny elu, üritab sellest õppida ning on peremehe kõrval nii tema rõõmudes kui muredes. Koerale annab hääle superstaar Kevin Costner.

Novelli autor Garth Stein sai inspiratsiooni filmist, mis rääkis Mongoolia pealinna koertest ja nendega seotud legendidest. Motosportlase vaatenurk pärineb Steini enda elust, kes oli aastaid tõsine võidusõitja. Filmi emotsionaalset poolt inspireeris autori võidusõitjast hea sõber, kelle pereelu oli sportlaskarjääri ajal tormiline. Ingliskeelse pealkirja otsetõlge võiks kõlada kui „Vihmas võidusõitmise kunst". Sellel on sümboolne tähendus nii filmis kui autori elus - Stein lõpetas motosportlase karjääri pärast vihmaga tekkinud avariid.

„Elu läbi koera silmade" treiler:

„Ürgne kutse" esilinastub sel reedel, 29. jaanuaril kell 21.00 ning „Elu läbi koera silmade" jõuab telekraanidele laupäeval, 30. jaanuaril kell 21.00. Filmikanalit TV3 Film näeb teleteenusepakkuja Home3 või suuremate kaablioperaatorite vahendusel.