Politsei- ja Piirivalveameti meeskonda kuulub 83 teenistuskoera, kelle seas on 43 saksa lambakoera, 33 belgia lambakoera, neli inglise springelspanjelit, siledakarvaline retriiver, labradori retriiver ja vene jahispanjel. Tutvustame neist kõige teenekamaid:

Teenistuskoerad Vedur ja Dexter

Mullu sai politsei äreva väljakutse, et ühel inimesel on pähe pugenud elust lahkumise mõte. Teades vaid umbkaudset piirkonda, kus ta parasjagu olla võiks, saadeti sündmuskohale koerajuhid ühes teenistuskoerte Veduri ja Dexteriga. Peagi leiti abivajava inimese sõiduk ning selle juurest lippas teenistuskoer pikki jälge kiirelt juba metsa, kust leiti otsitav inimene. Vaatepilt oli traagiline, sest inimene oli parasjagu endale nööri juba kaela ümber pannud. Tänu teenistuskoertele jõuti kohale sõna otseses mõttes viimasel hetkel - alustati inimese elustamist, kuni kiirabi saabus. Meedikute viimased pingutused aitasid ta tagasi elule tuua. Selle kõrval olid mullu Vedur ja Dexter lisaks abiks kümnete teiste abivajajate otsimisel, samuti erinevatel kinnipidamistel ja teistel ülesannetel.

Vedur

Teenistuskoer Asmo

Asmo rügab igal rindel - tal on hea nina ja meeletu töötahe. Möödunud aastal aitas ta üles leida joobes juhi, kes põgenes auto juurest ja peitis end eemal põllul. Koera vaist viis ta kiirelt peitu pugenu juurde ja patrullid pidasid põgeneja kinni. Ta võttis üles ka Sillamäel poodi röövinud inimese jälje ning pidas ta kinni. Osales otsingutel, kus leidis elusalt nii hooldekodust lahkunud naise kui ka neljal korral metsa eksinud seenelised. Rääkimata olukordadest, kus Asmo abil on leitud läbiotsimisel narkootikume, ajatud edukalt varaste jälgi ning näiteks on ta tabanud kuumal jäljel ka röövpüüdjad.

 Asmo kutsikana

Teenistuskoer Sharky

Eelmise aasta jaanuaris teatati häirekeskusele, et Ämari alevikus pussitati korduvalt 29-aastast meest. Sharky tabas sündmuskohalt põgenenud kahtlustatava ja leidis noa, mida pussitamisel kasutati. Möödunud aasta detsembris proovis autojuht Tallinna kesklinnas politsei eest põgeneda. Mõistes, et see ei õnnestu, jättis juht sõiduki maha ja lahkus sündmuskohalt. Terava ninaga Sharkyl õnnestus taas kahtlustatava lõhn sõiduki juurest saada ning pärast mõnesaja meetrist jälje ajamist peeti narkojoobe kahtlusega juht kinni. Nende õnnestumiste vahele jäi teisigi suurepäraseid töövõite.

Sharky pälvis Põhja prefektuuri parima patrullkoera tiitli

Teenistuskoer Cherry

Cherry on kolmeaastane springerspanjel, kellest on saanud tubli narkokoer ja väärtuslik meeskonnaliige. Möödunud aastal aitas Cherry edukalt leida sõidukitest narkootilisi aineid. Näiteks peeti detsembri alguses kinni narkojoobe kahtlusega sõiduki juht. Cherry leidis sõidukist keelatud aine ning lisaks avastas koerajuht sõidukist laetud gaasipüstoli. Sügisel toimunud narkootilisi aineid otsivate koerte kutsemeisterlikkuse võistluses saavutas Cherry teise koha keelatud aine otsimises isikult ning kolmanda koha keelatud aine otsimises transpordivahendist.

Cherry

Möödunud aastal aitasid PPA teenistuskoerad julgestada ja toetada politseinike tööd kokku 367 politseioperatsioonil, leida üles 130 kadunud või eksinud inimest, pidada kinni 37 ohtlikku inimest, tuvastada 32 juhul narkootilist ainet, leida üles 33 otsitavat eset, mis olid juhtumi lahendamisel olulise tähtsusega.

„Möödunud aasta oli teenistuskoertele töökas. Aasta vältel lõid teenistuskoerad ligi 50 000 tunni vältel kaasa nii politsei- ja päästeoperatsioonidel, osalesid patrullides nii piirialal kui linnatänavatel ning olid korravalvuritele abiks ka teiste väljakutsete lahendamisel," kirjeldas PPA politseimajor Tõnu Tänav.

„Teenistuskoera peamiseks ülesandeks on inimese lõhnajälje ajamine ning esemete otsimine, millel on inimlõhn juures. Samuti kõiksuguste keelatud ainete otsimine ja ohtlike inimeste kinnipidamine. Osaliselt on teenistuskoertel ka teisi töösuundi nagu tulirelvade, laskemoona, raha, aga näiteks ka surnukehade otsimine, mis kõik nõuab eraldi väljaõpet," rääkis politseimajor.

Dexter

Enne veel, kui noor koer politseitööle asub, peab ta läbima atesteerimise. Nõuded on kõrged ning koeral tuleb läbida test, kus otsustatakse, kas ta suudab ettepandud ülesandeid piisavalt kõrgel tasemel täita. Kui mitte, saab panustada täiendavasse väljaõppesse, kuni koer vajaminevad ülesanded suurepärasele hindele sooritab," rääkis Tänav.

Suure osa atesteeritud teenistuskoera tööajast moodustavad erinevad koolitused, mille käigus lihvitakse olemasolevaid oskusi või õpetatakse ajapikku juurde aina uusi. „Teenistuskoerte õpetamine ei ole tegelikult keeruline, sest nende teotahe on meeletu. Teenistuskoerad annaks igal hetkel kõik, et oma koerajuhi ehk peremehega patrulli, otsingutele ja muudele politseitöös ette tulevatele väljakutsetele minna saaks," kirjeldas Tänav.

Sharky

Keskmiselt on ühe teenistuskoera karjäär politseis kuni kümme aastat, misjärel saadetakse ta pensionile. See tähendab, et koer jääb nautima väljateenitud puhkust ning seda ikka oma politseinikust või piirivalvurist peremehe koju. Tihti juhtub, et enne teenistuskoera vanaduspensionile jäämist võtab koerajuht endale vanema koera kõrvale uue kutsika, kellele politseitööks vajalikke oskusi õpetada.

Politseitööks sobiv tööliini kutsikas maksab keskmiselt 1200 eurot, mis on võrdlemisi soodne hind arvestades, kui tulemuslikult hästi treenitud teenistuskoer väga pikka aega töötada võib. Teenistuskoera hind sõltub paljuski ka tõust: näiteks spanjelid on pisut kallimad, belgia lambakoerad neist veidi odavamad," märkis ta.

Vedur