Õnneks jõuame järjest lähemale ideele, et igaüks meist saab ökoloogilise jalajälje vähendamiseks anda oma panuse. Küsimus on aga selles, et kuidas me saame oma süsinikujälge vähendada lemmikloomade omanikena?

Toitumine

Suurem osa kasse ja koeri kõnnivad ringi natuke liiga palju täiendavat „kohevust" kasuka all. Kaks või kolm lisakilo võivad alla 10 kilogrammisele loomale tohutult palju muret valmistada. See on ülekaal, mis võib põhjustada näiteks südamehaiguseid või liigestega seotud probleeme. Järgmisel visiidil veterinaararsti juurde küsige, kui palju toitu peaks teie lemmikloom igapäevaselt tegelikult saama.

Ülekaalukalt suurimaks lemmiklooma süsinikukäpajäljeks loetake lemmikloomatoidu tootmist, mis tekitab palju CO2-jäätmeid. Enamik koeri tarbib meeleldi aga kõike, mida te nende kaussi panete. Siinkohal on oluline hoolikalt jälgida toitude märgistusi ning koostisosasid.

Soovituslik on valida toidud, mis sisaldavad kvaliteetset toorainet - veiseliha, lambaliha, kana või kala ning vältida tuleks odavamaid variante, mis on täis maisi, toiduvärve või teisi lisaaineid. Kvaliteetsemad toidud maksavad rohkem, kuid koerad ja kassid söövad neid tavaliselt vähem, tekitades vähem väljaheidet. Seega üks esimene samm, millega saame anda oma panuse ökoloogilise jalajälje vähendamiseks on vaadata kriitilise pilguga üle oma lemmiku toidulaud.

Kevade saabudes koos linnulaulu ja tärkava loodusega sulab lume alt välja rohkelt koerte väljaheited. Väga oluline on oma lemmiku järelt ilusti koristada, sest koerte väljaheide on potentsiaalne parasiitide leviku allikas. Tänapäeval on kergesti kättesaadavad ka biolagunevad kotid, mis mõeldud koerte väljaheite korjamiseks.

Meenutada tasub ka seda, et lemmikloom ei ole ainus laieneva vöökohaga pereliige. Põletage kaloreid üheskoos ja leidke niimoodi ka uusi sõpru, tehes ühiseid jalutuskäike ümbruskonnas. Üks 30-minutiline jalutuskäik igapäevaselt võib aidata stressi ja kaloreid kaotada. Jällegi mõttekoht, sest sellist tasuta treeningut tasuks eelistada kallile spordisaali lepingule.

Tarvikud

Kulutatakse tohutul hulgal lemmikloomatoodetele: mänguasjad, riided, hooldustooted ja palju muud. Soovitame siinkohal hakata sooritama nutikamaid sisseoste ja osta tooteid, mis ei ole valmistatud plastmassist. Kõige parem oleks tarbida taaskasutatavaid tooted.

PetCity lemmikloomakeskused on kuulutanud veebruari kuu keskkonnakuuks. Antud kuu raames on fookuses ja soodushindadega brändid, mille taga seisavad vastutustundlikud ettevõtted, kes ei keskendu ainult finantsnäitajatele, vaid peavad oluliseks ka ökoloogilist käpajälge, mille ettevõtte oma tootmisega jätab.

Heaks näiteks on Zogoflex mänguasjade tootja, kelle toodangu taaskasutuse ring on peaaegu igavene, kuna lelud on tagastatavad ning nendest tehakse uued mänguasjad. Lemmikloomatoidu brändidest tasub välja tuua ka näiteks Edgard Cooperi, kelle kuivtoidupakend on valmistatud hoopis kartulist.

Uus pereliige

Kui otsite uut lemmiklooma, proovige esmalt leida omale uus pereliige loomade varjupaigast. Hüljatud koera või kassi võtmine on keskkonnale palju vähem kahjulik kui nõudluse tekitamine kasvataja käest ostes. See päästab ka üksildase looma, kes tahab olla kogu elu teie ustav sõber.

Võite proovida ka väiksemaid loomi - väiksemad koerte ja kasside tõud annavad palju väiksema süsinikujälje kui suured. Võite isegi kaaluda hamstrit, liivahiiri või merisiga.

Kliimamuutustel pole ühte lihtsat lahendust. Selle asemel on tuhat väikest muudatust, mida peame tegema, et aidata selle mõju järgmistel aastatel vähendada. Loomasõbrad ei pea oma armastatud lemmikloomadest niipea loobuma, kuid järgides mõnda ülaltoodud nõuannet, saate aidata vähendada oma lemmiklooma süsinikujälge ja pidurdada seeläbi kliimamuutusi.

Seeläbi ei tohi aga unustada, et lemmikloomad pakuvad inimestele palju eeliseid, sealhulgas seltskonda, paranenud vaimset ja füüsilist tervist, laiendatud sotsiaalvõrgustikke ning isegi laste ja teismeliste arengut.