1. Tsirkuses kasutavatele loomadele ei ole võimalik tagada head ega loomulikku keskkonda.

Loomadel pole tsirkuses piisavalt liikumisruumi, neil puuduvad loomuomased tingimused ning nende elurütm on sageli häiritud müra, valguse ja vibratsiooni tõttu. Tingimused, milles tsirkuseloomad elavad, tekitavad ka tõsiseid hügieeniprobleeme, mis omakorda suurendavad loomade haigestumisriski. Tsirkuste rändava iseloomu tõttu ei ole võimalik loomadele tagada ka adekvaatset veterinaarabi.

2. Tsirkuses sunnitakse loomi esitama trikke ja liigutusi, mida nad loomulikult ei teeks.

Tsirkuses kasutatakse metsloomade treenimiseks ja allutamiseks mitmeid valutekitavaid vahendeid, nt metallist konkse, piitsasid, keppe, elektrišokke ja muid sunnivahendeid. Sellistes tingimustes elavad loomad kannatavad tohutu stressi all, mis väljendub näiteks edasi-tagasi ringlemises või sama liigutust pidevas kordamises.

3. Loomatsirkustel on ebapedagoogiline mõju.

Psühholoogid väljendavad põhjendatud muret pedagoogiliste, hariduslike ja psühholoogiliste tagajärgede pärast lastele. Lapsed näevad loomadelt vabaduse võtmist, loomade pidamist ebaloomulikes oludes ja tingimustes, mis võib vähendada austust teiste elusolendite vastu, viia valusignaalide eiramiseni ja takistada empaatia arengut.

4. Loomade ekspluateerimine on ebaeetiline.

Loomade sundimine ebaloomulikule tegevusele puhtalt inimese meelelahutuse nimel on oma olemuselt julm ja ebaeetiline. Taolisele “meelelahutusele” on palju põnevamaid, inspireerivaid ja eetilisemaid alternatiive, näiteks kasvõi tsirkuseid, kus trikke teevad andekad inimesed.

Tänu Loomuse pühendunud tööle tähistati 2017. aastal Eesti loomakaitseajaloo suurimat võitu – riigikogus läbis kolmanda ehk viimase lugemise eelnõu, mis keelustab metsloomade kasutamise tsirkustes. Keeld jõustus 2018. aasta juunis.

Vaatamata sellele, et metsloomi ära kasutavad rändtsirkus Eestis enam teretulnud ei ole, tegutsevad nad ikka ja ka loomad kannatavad neid tänapäevani. Loomus koos rahvusvahelise lobiorganisatsiooniga Eurogroup for Animals kutsub üles keelustama metsloomade kasutamist meelelahutuses üle Euroopa Liidu. Loe lähemalt siit.