Teadlased on selgeks teinud, et koera nägemine on dikromaatiline ehk tugineb kahele silmas asuvale nägemisretseptorile ja eristab peamiselt kaht värvi (inimesel on sedasorti kolvikesi silmas kolm, seega näeme meie valdavalt trikromaatiliselt).

Koerte poolt eristatav värvispekter erineb seega inimese omast. Neile on keerulisem eristada värve, mis jäävad tonaalsuselt punase ja rohelise vahele. Selliseid värve tajuvad nad sarnaselt värvipimedatele inimestele hallidena. Seega: kui viskad oma lemmikule punase palli rohelisele murule, suudab ta tõenäoliselt selle leida üksnes lõhna järgi.

Ka nägemisteravus on koertel inimese omast 4-8 korda madalam. Seda peetakse huntide viletsaks pärandiks. Küll aga suudavad nad selle kompenseerida n-ö "öönägemisega" ja liikuvate objektide detektoriga, mis pimedas neile appi tulevad. Uuring Animal Cognition tuvastas muu hulgas, et koerad on suutelised tuvastama teist koera tele-ekraanil.

Wolfram Alpha internetilehekülg on loonud simulaatori, mis aitab võrrelda inimese ja koera nägemist erinevate fotode põhjal ning annab meile aimu, millistes värvides näevad maailma meie neljajalgsed sõbrad. Tulemus võib olla näiteks selline:

Vasakul inimese, paremal koera nähtavad värvid

Allikas: https://ecoosfera.com/