Üheksa aasta eest oli Tallink Silja OY Soome tolliameti teenistuskoerte programmi toetaja ning üks teenistuskoertest sai sümboolselt nimeks Silja. Kui saabus aeg, mil Silja pidi pensionile jääma, leidis ta endale uue kodu nende kolleegi Marika Nöjdi peres. Endiselt hea ninaga koer tegutseb aga edasi ning nüüd nuusib ta koroonaviiruse tuvastamise rindel.

Pensionipõli tundus igav väljavaade

„Tutvusime Siljaga umbes 8 aastat tagasi, kui Tallink Silja OY toetas Soome tolliameti lõhnatuvastuskoerte teenistust. Toona oli tolliametil kombeks, et sponsor sai valida, kas nad soovivad nii-öelda maskotikoera ning nii juhtuski, et Silja Line'i Facebooki lehel fännide seas korraldatud nimekonkursi tulemusena sai koera nimeks Silja. Elasin aastate jooksul Silja tegemistele kaasa ja tegime ka tema tegemistest mitmeid sotsiaalmeedia postitusi. Juba üsna alguses uurisin Silja koerajuhi käest, et mis saab Siljast, kui ta pensionile saadetakse ning vastuseks kõlas, et Siljast võib saada koguni sinu enda pereliige, kui sa soovid ja nii lõpuks läkski," rääkis Marika.

Silja ja Marika tööpostil

Silja jäi oma narkokoera teenistusest pensionile seitsme aastaselt 2019. aastal, olles erakordselt heas vormis ja aktiivne. Silja oli kogu oma senise elu jooksul harjunud pidevalt töötama ja ennast üleval pidama vastavalt erilistele juhtnööridele. Seetõttu tundus väljateenitud puhkusele jäämine koerale väga igav ja pikk väljavaade. Marika märkas, et meedias oli juttu koroonakoertest ja mõtles, et ta peaks pakkuma Silja supervõimetega haistmisnina, motivatsiooni ja innukust ka sellesse erakordsesse ametisse.

Teenistuskoer õpib kergesti ümber

„Külastasime Vantaa teenistuskoerte väljaõppekeskust, et kohtuda sealse juhtiva koerakoolitajaga ning nii meie koostöö alguse saigi. Me läbisime koroona haistmise koolituse selle aasta alguses ja Siljat oli eriti lihtne välja õpetada tänu tema eelnevale kogemusele teenistuskoerana. Kui koer on harjunud töötama, siis on lihtne teda ümber õpetada uut lõhna tuvastama. Kodukoertest lemmikud tavaliselt ei oma piisavat motivatsiooni ja kontsentreerimisvõimet, et nuusutada igavaid asju või tuvastada väga spetsiifilisi lõhnu. Koroona lõhna on väga keeruline tuvastada, sest koer peab õppima nuusutama praktiliselt suuresti erineva individuaalse lõhnaga inimesi - nii neid kel pole Covid-19 viirust ja neid, kes lõhnavad Covidi järgi," selgitas Marika.

Lennujaamades nuusutavad koroonakoerad lõhnanäidiseid marlilapilt, mida on hõõrutud vastu inimese nahka. Lõhna tuvastamine leiab aset eraldi tuvastusruumis ning tuvastuse läbiviimise ajal viibib klient ise ukse taga. Testitulemus selgub kohe sealsamas kohapeal ning antakse kliendile kaasa. Nuusutamise test ei asenda ametlikult tunnustatud PCR-testi või mistahes muud Covid-19 testi.

Silja tööpostil

Nuusutanud sadu teste

„Mul ei ole varasemat kogemust koerajuhina ja koera koolitamisega ning see on olnud minu jaoks väga äge kogemus. Ma olen mõistnud, et koerajuht peab oskama oma koera suurepäraselt lugeda ja loomuldasa aru saama, millal ja mida koer on ära märkinud. Me oleme Siljaga nüüdseks koos teinud sadu lõhnatuvastamise teste. Ja ilmselgelt oleme veel endiselt õppeprotsessis," kirjeldas Marika nende ühist õppeteekonda.

„Juba omaette väljakutse on testitavate inimeste nahaproovide käitlemine. Minu töövahetuse ajal pean ma käitlema ka Covid-19 positiivseid teste ja nendega kokku puutudes tuleb rakendada erilist ettevaatlikkust. Olles teenistuskoera juht, olen saanud ka oma esimese koroonavaktsiini doosi ja tunnen end väga privilegeerituna praegu," lisas ta.

Marikat ja Siljat võib kohata kaks korda nädalas Helsingi-Vantaa lennujaamas koroonakoerte tööalal. Marika töötab koroonakoera instruktorina enamasti oma põhitööst sundpuhkuse päevadel ning mõnikord käib külastamas ka ametikaaslastest-koerajuhte ja teenistuskoeri nende õhtustel vahetuskordadel.

Koer Silja

Tõug: labradorVärv: must

Sünniaeg: 12.08.2012

Täisnimi: Neiti (Preili), kuid reageerib ka nimedele: Silja, Silli, Tilli, Sillu, Siltsu

Lemmiklelu: roosa notsu

Tugevused: agar lõhnade nuuskija, tuvastab uimasteid ja Covid-19 viirust

Nõrkused: toit ja perenaise susside pätsamine

Silja tegemisi saab jälgida Instagramis @siljakoiraSoome koroonakoerte tegemisi saab jälgida Instagramis @covid_k9 (sh inglise keeles)

Koerte väljaõpet Soomes korraldab Wise Nose - Soome Lõhnatuvastuskoerte ÜhingHelsingi-Vantaa lennujaama koroonakoerte tööala opereerib Nose Academy ja teenistust rahastab Vantaa linn.