Kevadel hakkame tuulutame oma kappe ning asendame paksud ja villased riided õhemate ning siidisemate vastu. Samamoodi vajavad ka meie lemmikud kevadel suuremat hoolt ja just õige aeg on puhastada oma lemmiku kasukas talvekarvast ning hellitada teda ühe korraliku pesuga. Kevadise karvahoolduse teemalistele küsimustele vastab PetCity groom'ija-spetsialist Ailen Timuska.

Mida kujutab endast lemmiklooma hooldus ehk grooming?

PetCity salongides pakutakse koertele täishooldust, mis sisaldab peale pesu, kammimise, kuivatamise, silmad-kõrvade puhastuse, lahtise karva eemaldust veel ka pügamist või trimmingut vastavalt koera karvatüübile. Lisaks teostatakse eraldi teenusena küünte lõikust ja käpahooldust.

Kasside täishoolduse komplekt sisaldab pesu, kuivatamist, kammimist, küünte lõikust, kõrvade-silmade puhastamist ning vastavalt omaniku soovile pügamist. Probleemsetele kassidele pakume ka kerge rahustava süsti võimalust.

Tavaliselt esimese asjana minnakse kohe looma pesema, millele järgneb fööniga kuivatus. Föönitamise käigus silutakse kammiga karv sirgeks ning ühtlasi kammitakse pusad ja lahtine karv välja. Peale föönitamist kammitakse aluskarvaga koertel lisaks spetsiaalse kammiga vana aluskarv välja. Seejärel lõigatakse ja viilitakse küüned, vajadusel puhastatakse kõrvad ja silmad. Kõige lõpuks lõigatakse koerale soovi korral soeng.

Kui tihti peaks tooma oma lemmikut groomingusse?

Groomingus käimise intervall sõltub sellest kui palju kodus tegeletakse lemmiklooma karvkattega. Keskmiselt käiakse umbes 6-8 nädala tagant. Kogemus näitab, et see on ka maksimum periood, sealt edasi kipuvad loomad meile tulema kehvas seisukorras. Osad püsikliendid külastavad meid ka 2-3 nädalase intervalliga, mis teeb groomingu nii koerale kui ka groomerile palju lihtsamaks.

Kiidan väga koera-kassi omanikke, kes saavad aru, et lemmiklooma karva eest hoolitsemine käib neile üle jõu ning pigem külastatakse sagedamini selleks vastava koolituse läbinud spetsialiste.

Milliseid vigu võib ette tulla koduses karvahoolduses?

Kõige sagedasem viga on see, et liiga kergelt loobutakse kodusest karvahoolduseset. Groomerid kuulevad igapäevaselt, kuidas üks või teine lemmik ei lase kodus end harjata, pesta, fööniga kuivatada jne. Tegelikkus on see, et on alustatud valesti nende protseduuride harjutamist või ei osata oma lemmikule õigesti läheneda.

Pikakarvalise koera või kassi jaoks peab olema karva hooldamine tavapärane iganädalane või -päevane rutiin, siis ei ole ka groomingus käimine looma jaoks stressi või ebamugavustunnet tekitav protseduur.

Samuti väga tihti võetakse endale tõukoer või kass, omamata teadmisi millist karvahooldust see konkreetne loom vajab. Hästi oluline on end selles valdkonnas harida enne lemmiku koju toomist ja teha endale täpselt selgeks, millist spetsiifilist hoolitsust antud koer või kass vajab järgneva 10+ eluaasta jooksul.

Tihtipeale ostetakse vale kamm, mis ei toimi antud karva peal või siis vastupidi, ostetakse palju erinevaid tarvikuid, kuid neid ei osata õigesti kasutada. Enne tarvikute soetamist tuleks küsida nõu, kas kasvatajalt, groomerilt või klienditeenindajalt, kes siis aitab teid juhendada, et millist hoolt ja missuguste vahenditega antud loom vajab.

Soovitused koduseks karvahoolduseks

- Oluline on muuta karva hooldamine lemmiku jaoks tavapäraseks rutiiniks, et see ei oleks mingi ebameeldiv protseduur, mida teostab ainult üks "kuri" tädi salongis kord kuue kuu jooksul.

- Hästi oluline on leida õiged vahendid antud protseduuri teostamiseks, mis toimivad ning teevad nii omaniku kui ka lemmiklooma elu lihtsaks ja mugavaks.

-Tasuks meeles pidada, et palsami kasutamine on absoluutselt iga karvatüübiga loomal väga oluline. Shampooniga peseme me lisaks rasule ja mustusele maha ka karva kaitsekihi ning mingil määral kuivatame koera nahka. Palsamiga me kanname tagasi karvale kaitsva kihi, mis kaitseb karva välisfaktorite eest, balanseerime naha pH taseme ning hoiame ära karva pulstumise.

-Ära kunagi kammi koera pusasid lahti kuivalt, sest nii lõhud sa karva ja teed loomale haiget. Pusade lahti harutamine algab pesust, seejärel töödeldakse karva palsamiga ning alles siis harutatakse pusad föönitades ettevaatlikult lahti.

- Kassid pesemist tavaliselt eriti ei naudi. Sellepärast võib kassile valida hoopis pihustatava ja karvale jäetava šampooni, mis teeb looma puhtaks ilma tema jaoks piinarikka vanniskäiguta.

- Kammide, kraaside ja harjade valik on lai ning neid valides tasub müüjaga nõu pidada. Näiteks näitusekoera hoolduseks on eraldi vahendid - neil ei tohi kasutada furminaatorit ja pusalõikureid, mis rikuvad karva struktuuri.