Meelindlased elavad Austraalia kaguosas ning olid seal kunagi laialt levinud. Praeguseks on alles üksnes 300 isendit.

"Neid on nii vähe, et neil puudub võimalus teiste omasugustega läbi käia ja omandada seda, kuidas nende laul peaks kõlama," kinnitas lindude uurija dr Ross Crates Canberra Ülikoolist.

Teadlaste grupp uuris lindude käitumist ja tunnistas, et tegu on nõela otsimisega heinakuhjast - 300 säilinud isendit elavad maa-alal, mis on 10 korda suurem kui Ühendkuningriigid. Otsingute käigus leidsid nad järjest linde, kelle laul ei kõlanud ühegi liigi kombel, vaid meenutas segu erinevate linnuliikide omadest.

Cratesi sõnul õpivad linnupojad laulma samamoodi kui inimesed rääkima: eeskuju kaudu. "Noorlindudena peavad nad pesast lahkudes ja suurde laia maailma suundudes suhtlema teiste vanemate isaslindudega, et neid kuulata ja laulu aja jooksul korrata," kirjeldas ta. Paraku on eeskujusid populatsiooni hõreduse tõttu väga raske leida ja seega omandatakse pigem teiste lindude laul.

"See uuring näitab, kui kahjulik populatsiooni vähenemine ja elupaikade killustatus võib olla olulisele protsessile laululindude elus," nentis Manchesteri ülikooli loomasuhtluse ekspert dr Sue Anne Zollinger. "Kui isaslinnud laulavad väga veidras keeles, ei pruugi emaslinnud tahta enam nendega paarituda, lisas dr Crates.

Selleks, et unikaalne keel välja ei sureks, kasvatatakse meelindlasi kunstlikult suletud aladel, et nad hiljem loodusesse suunata.

Allikas: BBC