Täna tahan rääkida koerte ülekaalulisusest. Ma ei ole küll toitumisspetsialist ega arst. Küll aga on mul silmad peas ja tean, mille järgi vaadata, kas koeral on lisakilod või mitte. Tean ka seda, millised jamad algavad siis, kui koera selg hakkab välja nägema nagu korralik Rakvere sardell.

Olles aasta algusest saadik masseerinud sadu erinevaid koeri, tunnistan, et kurb on see, et igale kolmandale koeraomanikule soovitan koeral mõned kilod maha võtta. Miks? Esiteks olen ma huvitatud sellest, et jamad liigestega kiiremini kaoksid, sest milleks aega ja raha rohkem kulutada, kui lahendused tuleksid kergemini?!

Mõned huvitavad väited, mida mulle on öeldud ja mille kohta me kõik teame, et need on vaid õigustused, miks midagi mitte muuta:

"Ta on mul lihtsalt suureks koeraks kasvanud."
Ei, peremees, ta on sul täitsa paks.

"Ta ise tahab süüa nii palju, ju tal on siis kõht tühi."
Ei, sina omanik reguleerid koera toidukoguseid, neil on evolutsiooniliselt instinktid süüa kiiremini ja rohkem, sest jumal teab, kunas jälle saab.

"Koeral peab liha ka kondi peal olema."
Just, peremees, lihast, mitte pekki. Kui koera keskkoht ei paista, pole veidi lohkus ja ta on nagu ühtlane sardell, siis on aeg endale otsa vaadata, mis toimub. Peremees saab kujundada oma koera kaalu

Tuleb aru anda, et paarist lisakilost noorel koeral ei pruugi veel miskit juhtuda- jah, saab hakkama. Vanemal koeral kepsud nii hästi enam lisakilosid ei kanna- mul omal on 8-aastane malamuut, kellel äsja 3 kilo alla saime, sest see võimendas tema õlaliigese põletikku. Teisi tuttavate näiteid pole hetkel vaja tuuagi.

Deborah E. Linde, sertifitseeritud koerte toitumisspetsialist, Tufts Obesity loomakliiniku juht, tõi oma uuringutes välja huvitavad faktid.
Siin on välja toodud teaduslikult põhjendatud 4 mõjuvamat faktorit, kuidas ülekaal võib su koera tervist kahjustada:

1.ELUKVALITEET JA -KVANTITEET
Uuringust selgus, et need koerad, kes ei ole ülekaalus, elavad keskmisest 2 aastat kauem. Samuti oli normkaalus koertel vähem haiguseid. Kas seda te mitte ei tahagi- olla nii kaua koos, kui võimalik ja et koer oleks seejuures terve?

2.LIIGESEPROBLEEMID
Uuringust selgus, et rasvkude liigeste vahel võib tekitada kergemini põletikku. Põletik teeb valu, koer lonkab, on kurb, teie rahakott on samuti kurb.

3.SELJAPROBLEEMID
Koerte ülekaalulisus on kergesti näha just koera seljast, jalgadele koguneb rasva raskemini. Seega, selg peab kandma kogu raskust, mis on kehasse kogutud. Erilise kehakujuga koertel (taks, basset jms) on niigi oht seljadiski nihkumiseks. Uuringust selgus veel, et need koerad, kel ülekilosid ei ole ja seljaoperatsiooni läbi teevad, taastuvad kergemini.

4.RASVKUDE ON PÕHILINE PÕLETIKE TEKITAJA
Rasvkude toodab hormoone, mis võivad kehasse pidevaid põletikke tekitada. Sa ei näe rasva tegutsemist keha sees, ta lihtsalt "istub" seal, kuid nähtamatut pahandust teeb ta korralikult.

Soovin teile kõigile, ka endale, südamele panna seda, et olla teadlik sellest,
- kui palju me liigume koeraga,
- kui palju ta keha saab liikuda,
- kui palju ta süüa soovib ja
- kui palju ta võiks süüa

Kui ei tea, küsige oma loomaarstilt, kui palju kuts kaaluda võiks.
Seda ei saa võtta üks-ühele, et kui mul on isane buldog, siis ainuõige kaal on just SEE. Kehad on erinevad, tõud on erinevad, mured on lihtsalt sarnased, kui kutsu keha on suurem, kui see olema peaks.