„Igal aastal valivad teenistuskoeri treenivad asutused endi seast välja parimad, nüüd kolmandat aastat on korraldatud ka parimate koerajuhtide ja teenistuskoerte tänuüritust üheskoos. Koera treenimine on keeruline ja palju aega nõudev töö, kui koerajuht ja tema paariline jõuavad tasemele, kus nad on oma eriala parimad on tulemuse saavutamiseks kulutatud lugematu arv töötunde," ütles politseileitnant Helen Kommussar.

Sisekaitseakadeemia Politsei- ja Piirivalvekolledži teenistuskoerte koolituskeskuse juht Jüri Pajusoo sõnul on ürituse eesmärgiks väärtustada koerajuhtide ja teenistuskoerte igapäevatööd, propageerida koerjuhi elukutset ning valdkonda laiemalt.

„Teenistuskoeri ja inimesi nende selja taga tuleb tunnustada ning märgata, et sära silmades ei kustuks ja, et ka tulevikus oleks koerajuhte, kes oma tööd teenistuskoeraga koos teha sooviksid," lisas ta.

2020. aasta ametkondade parimad koerajuhid ja töökoerad:

* Politsei-ja Piirivalveamet - Lõuna prefektuuri koertegrupi vanemkoerajuht Ilja Lebedev ja kuue aastane teenistuskoer Dexter.

Ilja ja Dexter on tandem, kelle koostöös on läbi aastate tabatud jälje ajamisega mitmeid kurjategijaid, kes on metsa end peitnud. Üheks märkimisväärsemaks juhtumiks on nende töö jooksul olnud väljakutse kadunud inimese leidmiseks, Dexteri ja teise neljajalgse kolleegi abiga leiti kadunu auto juurest kiiresti jälg ja jõuti abivajajani. Ilja elustas seejuures abivajajat kuni kiirabi saabumiseni, tänu Ilja ja Dexteri kiirele tööle suudeti päästa selle inimese elu. Ilja on politseinik, kes ei ütle ühelegi väljakutsele ei ja ta on valmis appi tulema ka vabal päeval. Lisaks sellele on ta abivalmis kolleeg, kes ei jäta teisi hätta ja oskab alati jagada häid õpetussõnu.

Ilja ja Dexter

* Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing - Aavo Kuldsaar ja atesteeritud hüpokoer Simona.

Endine varjupaiga koer Simona oli varjupaika sattunud teist korda kui Aavo ta endaga kaasa võttis. Aavo kannatliku suhtumise ja kindla käe all on Simonast saanud perekoer ja töötav hüpokoer. Koos on nad aidanud arendada Eesti hüpokoerte programmi käies oma töö olulisusest infot jagamas ja leides rahastust, et anda teistele diabeediga inimestele võimalus oma koeri treenida. Aavo viimases luulekogus „Krussiloomad" on mitu luuletust koeraga käitumisest, mis peegeldavad heaperemehelikku suhtumist koertesse.

Aavo ja Simona

* Eesti Otsingukoerte Klubi - Piret Koor ja otsingukoer Margman Acapella.

Lisaks Eesti Meistri ja Eesti Saksa Lambakoerte Ühingu võistlustel säramisele on Piret ja teenistuskoer hüüdnimega Pudi mänginud olulist rolli mitmetel otsingutel. Kui otsingukoer on koolitatud teatama elusa inimese leiust, siis Pudi on astunud iseseisva sammu edasi ja õppinud ise märkima ka seda kui otsitav on hukkunud.

Pudi ja Piret

* Päästeameti Demineerimiskeskus - Rasmus Rooden pommikoer Allsaare Ferro.

Pommikoer Ferro ja tema juht Rasmus on olnud tublid ning täitnud eeskujulikult oma igapäevaseid tööülesandeid. Käesoleval aastal näitasid nad suurepäraseid tulemusi EMTA poolt korraldatud narko- ja lõhkeaine koerte võistlusel, kus saavutati igalt alalt maksimum punktid. Ferro ja Rasmuse näol on moodustunud terviklik tandem, kes on olnud silmapaistvaks eeskujuks teistele Demineerimiskeskuse koerajuhtidele.