Magic leidis tänavalt tee MTÜsse Cats Help septembri keskpaigas. Ta oli vaikne, kõhn ja tundus väga väsinud oma rändurielust. Juba esimesel ööl sai selgeks, et tema tervisega pole kõik korras - tal avastati epileptilised krambihood.

Tema hoiukodu tunnistab, et nüüd, olles 9 kuud iga päev tema seisundit jälginud ja temaga tegelenud, teab kui suur õnn ja juhus see on, et epileptiliste krampidega loom, eriti kui ta veel õues elab, üldse elus on. Selline loom on kerge saak rebastele, kuid ka lihtsalt autoteele sattumine võib selliste hoogudega saatuslikuks saada. On alust arvata, et kiisu visati kodust välja just tema „seletamatute" krambihoogude pärast..

Magicul võtab hoogudest toibumine tunde, ta jääb loiuks ja on segadusse aetud. Midagi ta nagu mäletab, kuid pigem tundub ta ka ise imestavat, mis temaga tegelikult juhtus. Krambihoo ajal tõmbub ta keha rulli ja siis algab meeletu, ebaloomulik, tugev ja kindlasti valus viskumine mööda ruumi. Lihaste- jõu kadumise tõttu ei pea ka kassi seedetrakti ja põis: kass veedab hiljem tunde end lakkudes, vaibad, linad ja kõik muu tuleb ilmselgelt puhastusse viia.

Loomaarst Ranno Viitmaa, Eesti üks tuntumaid neurolooge, oli valmis oma kliinikus kassi läbi vaatama, kuid selle eest nõutav summa oli väga krõbe. MTÜ otsustas siiski raha välja panna, ülejäänud kattis hoiukodu. MRT uuringu pilt näitas ära, milles asi: ligi kolmandik Magicu ajust on täidetud vedelikuga, mis seal tegelikult olema ei peaks. See vedelik surub arvatavasti ta aju teistele osadele sellisel määral, et põhjustab nii agressiivsust kui ka äkilisi krambihooge. Aja möödudes see vedelikku täis tsüst aina suureneb.

Tänu rangele ravirežiimile, mis paneb ka hoiukodule omad piirangud, saab Magic siiski elada oma maagilist elu, mis koosneb elavast huvist hea toidu vastu ja suhtlemisest inimestega. Ta saab 4 korda päevas elupäästvaid tablette, ilma milleta oleks ilmselt ta elu talumatu, sest kassidel võivad krambid kesta tunde.

Kuna sellises seisundis on päriskodu leida raske ning lisaks ei suuda tabletid piisaval määral ajust vedelikku välja viia, siis on kirurgiline sekkumine eriti põhjendatud. Operatsioon, mis toimub juuni lõpus Eesti parimate veterinaarspetsialistide käe all, on tähtis, sest see muudab selle looma saatust: invaliidist tagasi täisväärtuslikku ellu. Magicu operatsiooni viib läbi Eriveti loomakliiniku meeskond dr.Viitmaa juhtimisel ning see on niivõrd erakordne operatsioon, et sellist pole Eestis mitte kunagi varem tehtud.

Kuna veterinaarmeditsiinis ei ole võimalik tsüsti ennast kassi ajust eemaldada - selleks lihtsalt pole aparatuuri ega tööriistu - siis on leitud võimalus kassi aidata teisiti. Talle telliti Saksamaalt spetsiaalne šunt, mis muidu on mõeldud inimlastele. See paigaldatakse Magicu ajju ning see hakkab automaatselt tal vedelikku ja rõhku ajus kontrollima. Šundiga saab ta elada täisväärtuslikku elu ning ka päris koju minna ega vaja tulevikus erihoolt.

Šunt jääb kassile pähe terveks eluks, seda ei ole vaja tulevikus korrigeerida ning see jääb lihtsalt osaks tema organismist. Arvame, et Magicu suur õnn on õpetada teda ümbritsevatele inimestele veel suuremat empaatiavõimet, tänulikkust ja maandamist: alati on lahendus olemas! Operatsiooni maksumus on ca 2000 eurot, mille eest tasumisel palutakse heatahtlike annetajate abi:

Cats Help MTÜ "Öö ja Magic"

SWED: EE742200221071322431 IBAN EE742200221071322431SWIFT HABAEE2X

SEB: EE091010220291056222 IBAN: EE091010220291056222EEUHEE2X

Kiisusid saad ka toetada, helistades annetustelefonile 900 0001. Kõne summa 10 eurot.