Inimestel on tihti vale ettekujutus, kui tegemist on lemmiklooma steriliseerimise ja kastreerimisega. Tegelikult ei kujuta see, loomaarstidele tavapärane operatsioon endas midagi hirmsat. Järgnevalt lükkame ümber mõned levinumad steriliseerimise/kastreerimise müüdid.

Müüt: minu koer või kass on liiga vana, et teda saaks steriliseerida või kastreerida.

Kuigi lemmikloomade jaoks on optimaalne aeg noor iga, võib seda protseduuri teha igal ajal. Optimaalne vanus, mil veterinaarid kasse lõikavad on umbkaudu 6 kuud. Koeri lõigatakse siis, kui nad on täiskasvanuks saanud, üldjuhul peale esimest jooksuaega. Ka koerad ja kassid, kes on vanemad või kellel on pojad sündinud, saavad steriliseerimisest ja kastreerimisest kasu.

Müüt: parem on lasta oma lemmikloomal kõigepealt üks pesakond ilmale tuua.

See on vana ja kulunud müüt, millel ei ole meditsiinilisi tõendeid. Tegelikult on tiinuseperiood, poegimine ja pesakonna üles kasvatamine lemmiklooma jaoks kurnav nii vaimselt kui ka füüsiliselt. Esimene pesakond ei ole steriliseerimise/kastreerimise jaoks vähimalgi määral oluline. Emase koera steriliseerimine vähendab rinnanäärmevähi või emaka infektsioonide ohtu. Varakult kastreeritud isastel on eesnäärmepõletikuga seotud riskid väiksemad.

Müüt: mu kassi või koera kastreerimine muudab ta end vähem „meheks“.

Su koer või kass ei läbi identiteedikriisi, kui ta on kastreeritud. Kastreerimine ei muuda lemmiklooma põhilist isiksust, samuti ei teki tal protseduuri tõttu mingit emotsionaalset reaktsiooni. Isiksuse kujundamisel mängivad hormoonidest enam rolli geenid ja keskkond.

Müüt: steriliseerimise ja kastreerimise protseduurid pole ohutud.

Nii koera kui ka kassi steriliseerimise ja kastreerimise protseduurid on rutiinsed ja reeglina ohutud. Need protseduurid viiakse tavaliselt läbi päeva alguses, et lemmikloomad saaksid pärastlõunal koju tagasi minna. Operatsiooni ajal on koerad ja kassid üldnarkoosis, nii et nad ei tunne valu. Pärast võivad mõned lemmikud küll pisut ebamugavust tunda, kuid ka need märgid peaksid paari päevaga kaduma. Kuigi ükski üldanasteesias operatsioon ei ole sajaprotsendiliselt ohutu, on tõsised kahjustused steriliseerimise ja kastreerimise operatsioonide tagajärjel siiski väga haruldased. Võimalikud riskid on viidud miinimumini.

Tavaliselt kulub lemmikloomal operatsioonist taastumiseks ligikaudu nädal. Tõenäoliselt avastad, et suurimaks väljakutseks on hoida taastumisperioodi jooksul oma lemmikloom vaikse ja mitteaktiivsena, sest sageli ei häiri neid enam miski.

Müüt: kui ma oma lemmiklooma steriliseerin või kastreerin, hakkab ta kaalus juurde võtma.

Lemmikloomade steriliseerimine või kastreerimine ei põhjusta nende kehakaalu tõusu. Ehkki mõnel koeral ja kassidel võib nende ainevahetus pärast operatsiooni aeglustuda, võtavad lemmikloomad kaalus juurde mitteaktiivsuse või seetõttu, et nad on ületoidetud. Kui su lemmiklooma kaal on pärast steriliseerimist või kastreerimist tõusnud, vähenda ta toidukogust ja suurenda ta aktiivsust väljas.

Lemmiklooma steriliseerimise või kastreerimisega saad aidata päästa elusid ja hoida ära soovimatud pesakonnad. Isegi kui sul on tulevasele pesakonnale kodud välja valitud, võiksid need inimesed hoopis varjupaigast mõne looma päästa.

Allikas: garveranimalhealthcenter.co