Nimelt edastab kukk oma loti abil sõnumi, et ta on leidnud toitu, mida ta on nõus jagama.

„Arvati, et kukel on lott, sest see meeldib kanadele," ütles Austraalias Sydney ülikoolis töötav käitumisbioloog Carolynn Smith. Oldi arvamusel, et kanad eelistavad suurema ja punasema lotiga kukki, sest see olevat märk linnu heast tervisest. Kuigi see kehtib kuke harja kohta, siis kuke lotti poldud nii palju uuritud.

Smith koos oma kolleegi Chris Evansiga uurida kuke loti mõtet. Käitumisbioloog jälgis ühel päeval kukke, kes oli just leidnud pisut toitu. Seejärel tegi Smith aga põneva avastuse. Toidu söömise asemel võttis kukk selle korduvalt üles ja viskas maha ning raputas pidevalt oma pead üles-alla, keerutades seda küljelt küljele, kuni kana tuli ja võttis toidu, kirjeldas Smith.

Kuigi taolist käitumist on märgatud ka varem, arvas Smith, et lott aitab kukel leitud toidust kanadele paremini märku anda ja silmatorkavam olla.

Teooria testimiseks lõid teadlased virtuaalse keskkonna, milles nad näitasid kanadele kolmemõõtmelisi animeeritud kukki, kelle lotid olid erineva suurusega. Täheldati, et suurema lotiga kukke märkasid kanad kergemini. Niisiis suurema lotiga kukk on kanale terakese pakkumisel edukam.

Kukk

Allikas: livescience.com