MTÜ Aita Mind Koju perenaine ja tulihingeline koerapäästja Irmeli Grönberg märkas sotsiaalmeedias postitust, milles seisis, et Võrumaal soovitakse loovutada 8-kuune isane segavereline koer, kes reageerib nimele Jacki.

Kohale jõudes oli Grönbergi üllatus aga suur. "Avanev vaatepilt oli pehmelt öeldes võigas," sõnas naine. Keset Võrumaa metsi ja põlde asuva majapidamise õu oli räpane ja koerale sobimatu.

Koer Jacki võeti majja elama, kui ta oli vaid 1,5-kuune kutsikas. Neljakuuselt pandi koer ligi meetrisesse ketti. Grönbergi sõnul puudus koeral ka korralik kuut, kuhu kas või vihmase ilmaga varju pugeda.

Kui koera kett on kinnitatud jooksutrossile, peab koer saama liikuda piki trossi 10 meetri ulatuses ja vähemalt 2 meetrit laiuti kummalegi poole. Kui koera kett on kinnitatud muule sobivale vahendile, siis peab koer saama liikuda vähemalt 40 ruutmeetri ulatuses.

Lähemal vaatlusel selgus, et kondine ja ligikaudu viis kilogrammi alakaalus Jacki kubises kirpudest ja puukidest.

Kuidas Jacki aga Võrumaale elama sattus?

Irmeli Grönbergi sõnul võttis noore koerakutsika enda juurde elama lasterikas Võrumaa pere. Koera olevat kõige enam soovinud Jacki endise perenaise selleaegne elukaaslane.

Ilmneb, et tegemist on perega, kellel on kombeks võtta lemmikloomi ja neist mõned kuud hiljem lahti öelda. Näiteks tehakse sotsiaalmeediasse postitus, et loom soovitakse ära anda.

Sama saatus tabas ka Jackit - esmalt võeti koer suure elevusega enda juurde elama, kuid hiljem tõdeti, et noor koer on liialt energiline ja temast otsustati loobuda. Abiks taaskord sotsiaalmeedia.

Grönbergi sõnul on selline käitumine selle pere puhul korduv muster. Näiteks mõni aasta tagasi otsis sama pere hamstrit ja merisiga ning paar kuud hiljem sooviti neist loobuda.

Jacki loovutanud lasterikka Võrumaa pere juures elab veel kaks koera, kellest üks on samuti aheldatud vaid meetrisesse ketti. Nende koerte praegusest olukorrast on teavitatud ka Põllumajandus- ja Toiduametit.

MTÜ Aita Mind Koju laseb teha Jacki tervise parandamiseks talle kõik vajalikud süstid ja protseduurid.

Kui soovid pakkuda Jackile kodu ja tahad, et temast saaks pereliige, võta julgelt ühendust MTÜ Aita Mind Koju perenaise Irmeli Grönbergiga.

Lahked ja abivalmid inimesed saavad koer Jackit ja MTÜd toetada annetades järgmisele kontole:

MTÜ Aita Mind Koju
EE672200221071060269