Kui külmal ajal lemmikloomaga jalutamas käies ei pea erinevate putukate pärast üldjuhul muretsema, siis suviste ilmadega tuleb olla väga tähelepanelik. Nii nagu sääsed, parmud ja puugid on inimestele väga ebameeldivad ja tüütud, on need vaenlased ka koertele ja kassidele.

Putukatõrjeks on eri võimalusi

Iga loomaomanik peaks hoolikalt jälgima, et lemmik uusi seltsilisi kirpude ja puukide näol koju kaasa ei tooks. Puukide ja kirpude tülitamist on tegelikkuses väga lihtne ennetada ning selleks tuleb apteegist vaid täpilahus või vastava toimega kaelarihm soetada. Valikut tehes tasub arvesse võtta, kas puugi- ja kirbutõrjega on aega tegeleda igakuiselt või soovitakse pikaaegset lahendust.

Kui igakuiselt ei ole putukatõrjega aega tegeleda, siis on kõige lihtsam soetada Foresto kaelarihm, mis kaitseb kirpude eest kaheksa kuu jooksul. Rihma valimisel on vaja teada looma kaela ümbermõõtu. Peale Foresto võib apteegist leida ka soodsamaid kuue-seitsme kuu toimeajaga kaelarihmasid, aga nende puhul tuleb arvestada, et vihma käes või märjal murul niiskudes võib rihma toime nõrgeneda.

Kui kaelarihma mingil põhjusel soetada ei soovita, toimib väga hästi ka täpilahus. Küll aga tasub meeles pidada, et täpilahust tuleks looma turjale kanda igakuiselt. Sobiva sisaldusega - kas sääse, puugi või kirbuvastase - täpilahuse võib leida apteegist.

Tark hoiab abivahendid kotis

Kes igakuiselt täpilahust kasutada ei soovi, siis on metsa või matkale minnes ravim igatahes tark kotti pista. Seda seetõttu, et täpilahuse ravimiannus tapab putukaid ka tagantjärgi. Kui aga täpilahust või muud putukamürki kaasas ei ole, kuid putukad sellegipoolest loomade karvadesse pesa on teinud, saab neist vabaneda ka puugikonksude ja -pinsettide abil. Sellisel juhul oluline putukaid eemaldada võimalikult õrnalt ja rahulikult, sest nii ei teki loomale haava.

Haavad ja vigastused võivad aga tekkida ka mitmel muul põhjusel - ütleb ju vanasõnagi, et õnnetus ei hüüa tulles. Lisaks täpilahusele on kodusesse apteeki mõistlik muretseda ka desinfitseeriv pihusti või ensüüme sisaldav kreem. Nii on pisemate haavade ja hammustuste korral võimalik koduste vahenditega looma tohterdada. Sarnaselt inimeste pisivigastuste ravimisele, on ka loomade puhul oluline siduda haav pärast desinfitseerimist kinni, sest nii ei pääse mustus sisse. Selleks on hea variant haavaside, mis on mõru maitsega ja seetõttu hoiab ka looma seda eemaldamast.

Loomadel väga sageli esinev mure on ka siseparasiidid. Ravimi kasutamise sageduse üle saab otsustada sõltuvalt sellest, kas loom on tubane või vabalt väljas ringi liikuv. Tubasele kassile on ussivastast tabletti (Drontal, Dehinel) või pastat (Vitaminthe, Flubenol) vaja anda vaid usside esinemise kahtluse korral, õuekassile peab aga ravimit andma igakuiselt.

Koduses apteegist võiks leida ka lemmikloomade kõhulahtisust, -kinnisust ja -gaase ravivaid rohte. Näiteks aitab kergemate seedimisprobleemide korral probiootikumi pasta Protexin Pro-Kolin, ägeda kõhukinnisuse korral Vitabalans parafiinõli ning kõhugaaside korral koertele mõeldud Vet's Best tabletid.

Lemmikloomade terviseprobleeme saab ennetada

Sarnaselt inimestele, võiks ka loomadele aeg-ajalt toidulisandeid anda. Vastasel korral võib juhtuda, et keskmisest suuremad koerad peavad juba üpris varakult erinevate liigesprobleemidega veterinaari poole pöörduma. Mõnel tõul võib haiguste tekkeks esineda ka eelsoodumus. Toidulisandid on abiks ka nahaprobleemide korral ning hoiavad karva läikivana. Selleks võiks kasutada oomega-3, oomega-6 ja oomega-9 sisaldavaid preparaate. Erinevate loomade menüüd täiendavate toidulisandite kohta oskab nõu anda apteeker.

Lisaks on oluline hoida hügieeni ning koera või kassi hambaid regulaarselt nendele mõeldud harja ja pastaga pesta. Kõrvade puhastamiseks saab kasutada kõrvatilkasid või kõrvapuhastuspadjakesi ning silmade puhastamiseks on apteegist võimalik soetada silmapuhastuslahuseid ja padjandeid.

Vastavalt hooajale võib apteegist leida ka näiteks koerte ja kasside käppasid kaitsvaid salve ja pihusteid ning enne aastavahetust ilutulestiku ajal rahustavaid ravimeid. Küll aga on oluline meeles pidada, et kuigi pisikeste haavade ja murede korral aitavad lemmiklooma kodused vahendid ja apteegikaubad, siis tõsisemate murede või kahtluse korral tuleks kindlasti pöörduda loomaarsti poole.