Möödunud nädalal sai MTÜ Cats Help kõne, milles teatati, et Aruküla Waldorfkooli kaheksas klass oli teel Vormsi saarele ning Rohuküla sadamas praami oodates sattusid nad kahe pisikese väriseva kassilapse otsa, kes seal autode all kükitasid. MTÜ-l Haapsalu kandis vabatahtlikke ei ole, nii jäid nad nuputama, kes saaks appi rutata, kuid juba saabus uus kõne: kiisud on päästetud ning õpilased võtavad nad endaga Vormsi saarele kaasa.

Rohuküla sadamast leitud kassipojad

Kogu seltskond, ka õpetaja, olid ratastel. Mõistagi ei olnud neil ei autot ega kassipuuri. Õpilased pistsid värisevad kiisubeebid omale põue ja reis võis jätkuda.

Noorte selgituste järgi leidis kogu lugu aset järgnevalt. Kell 10 hommikul, kui praami väljumiseni Rohuküla sadamast oli jäänud 20 minutit, saabusid nad koos õpetajatega sadamasse. Üsna kohe nähti kõrval olevas pooltühjas parklas suure reka all kössitamas kahte pisikest, umbes 5-6 nädalast kassipoega. Kiisupojad lõdisesid külma tuule käes.

Peale MTÜ-le helistamist tekkis seltskonnal plaan, et ehk saavad nad siiski ise kiisupoegi aidata. Tara, mis kiisudest lahutas, oli üle kahe meetri kõrge, aga õnneks leiti mõne aja pärast siiski avaus jalakäijate jaoks, kust parklasse sisse saadi.

Samal ajal oli üks õpetaja ka appi palunud ühe autoga sadamasse tulnud võõra inimese ning kõik koos mindi pisikesi rekade alla püüdma. Pärast tükk aega püüdmist ja mitmeid lõhkiseid sõrmi olid kiisud käes - ja edasi ootasid reas juba mitmed lahked põued, kuhu kiisud panna. Lapsi sai juhendatud, et pusa pükstesse ja kassipoeg särgi ning pusa vahele ning jope lahtiselt peale. Ja nii kaks priireisijat koos lastega Vormsile jänest sõitsidki.

Rohuküla sadamast leitud kassipojad

Kell 12.30 jõuti esimesse peatuspaika, milleks oli Tare Tarekese nimeline söögikoht ning sealt paluti kiisudele kohe hapukoort, mida need suurima mõnuga tarekese õue peal sööma hakkasid. Kõhud olid pisikestel ikka väga-väga tühjad. Alles kell 16 jõuti lõpuks ööbimiskohta, milleks oli Aime Kodumajutus. Selleks et kassipoegadega lihtsam ratastega sõita oleks, tuldi taas kavala nipi peale. Lapsed, kelle põues kiisud olid, panid pusad teistpidi selga, kapuutsid ettepoole, ning kassipojad sinna sisse. Kapuutsid seoti nööridega kinni ning kiisud püsisid turvaliselt soojas.

Rohuküla sadamast leitud kassipojad

Kodumajutuse lahke pererahvas andis kiisude jaoks kohe kaks pappkarpi, ühte sai pandud pisut aida põrandalt leitud saepuru ja teise käterätikud - pesa ning liivakast olidki valmis. Seejärel said kiisulapsed esimest korda päris kassitoitu kohalikust poest.

Rohuküla sadamast leitud kassipojad

Paraku selgus aga ka, et üks kassipoeg on väga kehvas seisus ja haige. Ta värises aina ja oli tunda, et tal on palavik. Kohalikku loomaarsti ei õnnestunud telefonitsi kahjuks tabada. Üks õpetajatest oli terve igaks juhuks kaasa võtnud hunniku ravimeid ja MTÜga konsulteerinuna manustas üht neist ka kassipojale.

Öö möödus rahulikult, kiisud magasid oma pappkarbis keras ja soojas ning neid piilumas käies oli koguaeg näha, kuidas tervem kassipoeg haigemal aina peal oli, et teda rohkem soojas hoida. Ka lapsed, kes õhtul hilja ja öösel aeg ajalt kiisusid piilumas käisid, olid hästi vaikselt ja sosistasid, kuna teadsid, et muidu kiisud kardavad.

Rohuküla sadamast leitud kassipojad

Saabus hommik ja algas söömine ning paraku siiski leidsid kiisud, et tuleks karbist jalga lasta ning pugesid tarekese seina sisse palkide vahele ning tunnel sinna oli kraanikausi alt, torude vahelt. Tund aega oli praamini aega, aga kiisusid ju maha jätta ju ei saanud. Üks õpilane viskas end kraanikausi alla pikali ning püüdis käega kiisuni ulatuda. See küll ei õnnestunud, aga tal õnnestus kiisu sealt ikkagi ära peletada, nii et õpetajad ta kinni said nabida.

Rohuküla sadamast leitud kassipojad

Edasi läksid kiisupojad pappkarpi, mis teibiga kinni sai tõmmatud ning lahke öömaja pererahvas oli nõus hinnalise saadetise seekord juba autoga sadamasse tooma. Praami peal käis loomulikult võitlus õpilaste hulgas: kes saab karpi hoida. Sadamas oli seekord auto vastas, kiisud liikusid edasi hoiukodusse ning MTÜ toimetas nad Tallinnasse loomakliinikusse ülevaatusele.

MTÜ Cats Help leiab, et nende koolilaste abivalmidus võiks kvalifitseeruda Eesti Loomakaitse Seltsi poolt igal aastal valitavale aasta loomasõbralikuma teo tiitlile.