Parasiidid ja toiduallergia on koertel küllaltki levinud. Tasub tähelepanelik olla, kui koer end kratsib ja nakitseb.

1.Nahaseen

See pole küll eluohtlik seisund, kuid põhjustab kindlasti lemmikule ebamugavustunnet ning nõuab visiiti loomaarsti juurde, seda enam, et nakkub kergesti, seal hulgas ka inimestele. Seen põhjustab enamasti ringikujulisi paljaid laike koera nahal. Sagedamini ohustab see pikakarvalisi koeri.

2.Toiduallergia

Allergilisi reaktsioone võivad esile kutsuda näiteks veiseliha, soja ja nisu. Nähtudeks on sügelus näol, kõrvadel, käppadel ja pärakus, kõhulahtisus ja kiilad laigud. Abi on dieedist, mis välistab allergeenid.

3.Parasiidid

Parasiidid võivad põhjustada erinevaid kahjustusi kergest ärritusest kuni tõsiste haigusteni. Kindlasti mõjutavad need koera enesetunnet. Kõige sagedasemad ebasoovitavad külalised on kirbud ja puugid. Apteekides ja loomakauplustes on palju erinevaid tooteid, mis aitavad parasiite ennetada ja hävitada. Loomaarst oskab kindlasti parimat soovitada.

4.Pärmseene infektsioon

Pidev sügelus ja ärritunud nahk koos erilise lõhnaga võivad viidata pärmseente infektsioonile, mis on koerte puhul tavaline nahahaigus ning tingitud pärmi üleküllusest koera organismis. Tavaliste tunnuste hulka kuuluvad liigne närimine või lakkumine, punakad karvad varvaste vahel, must nahk, karva väljalangemine, naha ebatavaline lõhn, rasu, kõrvapõletik, pea värisemine, punnid kõhu all ja kõhulahtisus. Koertel võib tekkida kõrva- või nahapõletik, kui neil on toiduallergia või ümbritsevast keskkonnast tingitud allergia. Kuum ilm võib nähtusid võimendada. Vaatamata levinud müüdile on teatud koeratoitude pärmiekstraktid mõeldud just selleks, et pakkuda aminohappeid ja B-vitamiine. Need ei ole samad pärmid, mis põhjustavad nahainfektsiooni.

5.Kõõm

Sarnastelt inimestele võib ka koeri vaevata kõõm, ent kui inimestel esineb kõõma peanahal, siis koeral levib see pigem saba ja tagakeha piirkonda. Koer levitab enda ümber valgeid helbeid ning kindlasti märkate kõõma ka tema silitamisel. Kõõm võib rünnata mis tahes tõugu koeri. Üks levinumaid põhjuseid on naha niiskust hoidvate rasunäärmete toodetud õli tasakaalustamatus. Kui õli toodetakse liiga palju, põhjustab seborröa dermatiiti.

Kõõma saab ravida spetsiaalsete šampoonidega, kuid on oluline külastada loomaarsti, sest nemad kontrollivad looma kõigi võimalikke haiguste suhtes. Kuivale nahale või karvkattele kohandatud dieedil on kasulikud asendamatud rasvhapped, näiteks Omega 3, mis aitab parandada naha tervist ja võidelda kõõmaga.

6.Bakteriaalne infektsioon

Haigestunud koertel tekib naha sügelus, nahk võib muutuda punetavaks ning võivad tekkiva lööve, koorikud ja väikesed mäda täis laigud. Infektsioonidest saab vabaneda antibiootikumide ja põletikuvastaste ravimite abil. Kuid kui neid ei ravita, võivad need põhjustada tõsiseid terviseprobleeme.

7.Alopeetsia ehk karva välja langemine

Kiilad laigud karvas tähendavad tavaliselt juba suuremat terviseprobleemi. Põhjuseks võib olla mõni eelpool loetletud probleemidest, kuid vahel on tegu ka hormonaalse tasakaalutusega. Kindlasti tuleb loomaarsti abiga ravida algpõhjust.

8.Impetiigo ehk mädavill-lööve

Esineb enamasti noortel koertel ja on tingitud stafülokoki bakterite levikust organimist. Nahavillid võivad lõhkeda ning neile tekkida koorikud. Impetiigo ei ole küll nakkav, kuid mõistlik on siiski abi paluda veterinaarilt, kes oskab välja kirjutada kõige tõhusamad antibiootikumid.

Allikas: tails.com