Tema peremees Janek meenutas, et nende ühine algus oli küllalt konarlik, ent järjepidevus ja treeningud viisid sihile ning iga järgneva otsinguga muutus Tiks järjest paremaks. „Aastate jooksul on Tiks üles leidnud ligemale 30 kadunud või end varjanud inimest, avastanud salasigarette ning toonud nii riiklikelt kui ka rahvusvahelistelt võistlustelt koju hulgaliselt auhindu,“ märkis koerajuht Janek. Ta lisas, et Tiks on väga hea ja leebe iseloomuga teenistuskoer, kes on korduvalt tõestanud, et teda võib pimesi usaldada.

Tiks ja koerajuht Janek

Kord oli koerajuhi Janeki sõnul Mehikoorma kandis kuuldud laske, mille päritolu nad siis üheskoos välja selgitama läksid. „Et õhus oli salaküttimise kahtlus, siis läksime ühes Tiksiga sinna suunda, kust lasud olid kostunud, kuid midagi ega kedagi me sealt ei leidnud. Tiks aga midagi siiski haistis ja kiskus metsa poole. Ehkki mingeid jälgi või niidiotsa otsinguks ei olnud, lasin tal siiski minna. Esmalt avastas ta tühjad padrunikestad ning mõned meetrid eemalt põõsast kükitamas ka kaks salakütti. See oli järjekordne õppetund, et oma koera tuleb usaldada,“ rõhutas Janek.

Ehkki Tikslil oli eile viimane ametlik tööpäev, ei näidanud vastne pensionär välja vähimatki väsimuse märki ning näitas koerajuhi dirigeerimisel krapsakalt ette kõik aastate jooksul õpitud koerused ja trikid. Keerutas, haukus, hüppas, jooksis ja tegi kõike, mida tema peremees talle vaid ütles.

Tiks ja koerajuht Janek

Samas taktis koostööd jätkavad Janek ja Tiks ka edaspidi, ent nüüd juba rahulikumas ja kodusemas õhkkonnas. lõuna prefektuur soovib Tiksile vahvat pensionipõlve ja ütleb aitäh Janekile, kes sedavõrd tubli teenistuskoera üles kasvatas, temaga ühes mitmeid kurjategijaid tabas, salakaupa leidis ning abivajajaid aitas