Koerad on suured tervendajad - kellele see veel uudiseks on?! Lisaks sellele, et nad on meie kaaslased ja hingesõbrad, on nad tihti ka meie treeningkaaslased. Natuke kreenis on aga see, et tihti kasutatakse koerte kehasid ära. Ja nii otse ütlengi. Me kõik saame aru, et näitused, agilityd, krossijooksu võistlused jms on inimeste poolt loodud.

Need kõik on väga toredad ettevõtmised, kus koeraga parem koostöö ja side saavutada - ideaalsed kohad, kus koeraga lõbutseda. Jah, just lõbutseda. Teha seda kõike rõõmu pärast, mitte sellepärast, et ajada taga tõsist konkurentsi ja võite.

Vaid staatust, paberit või karikat taga ajades läheb su fookus rõõmult pingele ja sellest ei võida ei koer ega sina. Olen käinud paljudel erinevatel võistlustel kas ise võistlemas või niisama koha peal ja kurb on vaadata omanikke, kes on kohal vaid võitmise nimel, pannes tohutu pinge, ootused ja lootused nii endale kui koerale. Kui tulemust ei tule, ollakse eelkõige koera peale pahased. See on rumalus.

Kui tähtsaks sa selle võitmise asja oled teinud? Koer on sel hetkel just selline, nagu ta on ja sina sellises vormis, nagu sina oled. Loomulikult teete trenni, lähete võistlusele ja pühendute, annate endast parima. Liigsed ootused ja pinge võtavad ära kogu rõõmu ja lõbu Mis on see põhjus, miks sina koeraga võistled? Vaata enda sisse ja ole aus.

Mina ei võitnud kordagi krossijooksu võistlusi ja mitte sellepärast, et mu koer või mina oleksime olnud kehvad, vaid sellepärast, et me läksime lõbutsema. Vaatasime, mis saab, ei teinud seda ülearu tähtsaks, ei olnud pahane, et 5ndaks jäime. Meil oli lihtsalt lõbus koos olla koosolemise pärast. Nauding, mitte ootus olla parim. Ma juba olengi oma koerale parim. Mis mul teistest? Kui sa teeks asju vaid enda pärast, mitte imidži pärast, siis mille sa valiksid?x

Olen näinud palju omanikke, kes enne mistahes spordivõistlusi võtavad koera autost ja peale võistlust panevad nad sinna kohe ka tagasi. Kas see on tema kehale hea? Kindlasti mitte. Otse "külma kehaga" võistlema minnes, on vigastused, rebestused kerged tulema, aga väikest valu koer ju välja ei näita, eks saab hakkama...Peale võistlust unustatakse lõdvestused, venitused ära. Selliselt toimides teed ju oma koera kehale kurja ja kasutad teda vaid ära.

Õnneks on koerte spordimaailmas ka palju neid, kes teevad enne/pärast trenni või võistlust soojendusharjutusi, venitusi jne. Suurepärane, et koera keha teile korda läheb. Koer ja ta keha ei käi eraldi, need on koos ja koeral on ka vaid üks keha, mida võiks hoida, ükskõik kas ta siis võistleb või mitte.

Koera keha saab toetada mitmel moel: füsioteraapia, massaaž, osteopaatia jms. Iga sekkumine on erinev, ning nende koostööl on tervendav toime kehale veel eriti tõhus. Räägime siin lehel siiski massaažist. Ameerika Veterinaaria rehabilitatsiooni assotsiatsioon (AARV) tõi oma artiklis välja, et koertemassaaž parandab vereringet, mis aitab omakorda kehal terveneda, vähendab valu ja paistetust.

Agility koerad töötavad rohkem kui kodused koerad. Mõelge, kui palju hüppeid, pöördeid, tasakaalu ja keha kontrollivaid liigutusi nende keha peab tegema, kiirusest rääkimata. Intensiivselt koera kehaga sporti tehes on ülioluline seda keha mitte järelkärusse jätta.

Regulaarsete massaažidega on agility sooritustulemused paranenud, keha on paremas konditsioonis. Samuti aitab massaaž parandada keskendumist ja üldist lihastööd.- parandab vereringet ja lümfisüsteemi, paraneb ka keha enda tervenemise võime, keha hakkab väljutama just neid mürke, mis lihaskrampe tekitavad. Massaaži ajal hakkavad vabanema endorfiinid (keha loomulikud valuvaigistajad), mis vähendavad ärevust, tõstavad tuju (ilmselgelt on sul parem tuju, kui sul ei valuta kuskilt). Massaažiga tõuseb enesekindlus ja keha lõõgastumisvõime.

Loe lähemalt siit: https://www.loomalepai.ee/