Võru elanikud olid haledalt kiljuvale koerale abi otsinud juba vähemalt aasta aega, kuid veterinaaramet otsustas, et olukord on kontrolli all ega vaja sekkumist. Ka kohalik loomakaitsespetsialist leidis suvel, et püsiv jälgimine võiks olla piisav. Novembris jättis Tommi omanik toidu põlevale pliidile ja lahkus kodust. Tommi jäi ellu vaid tänu kohale kiirustanud päästeametile.

Viimaks otsustas üks naabritest pöörduda Loomapäästegrupi poole, kes abitus seisus koera omale võõrandas ning kiiremas korras kliinikusse toimetas. "Peremees ravida ei kavatsenud ja läbi loovutuse lisandus Loomapäästegrupi hingekirja üks üsna raske tõvega koer," nentis Loomapäästegrupi asutaja Heiki Valner, kelle sõnul ehmatas Tommi seisund kogenud loomaarstegi. Tema kakamine oli paistes päraku tõttu muutunud väga valulikuks ja iga kord üritades saatis seda protsessi hale kisa, mis kostis naabermajadessegi. Veterinaaride hinnangul oli tegu kahepoolse perineaalsongaga.

Tommi

"Võru kliinikus oldi üsna skeptilised, et Tommit üleüldse aidata saab, seega suunasid nad koera Tartu kolleegide juurde. Hing oli ärev, kuniks tuli oodatud-kardetud kõne doktor Jaana Parekilt. Ma tõesti kartsin kogu hingest, et tuleb eutanaasia-soovitus, aga läks teisiti," kirjeldas Valner. "Inimene õpib kogu elu ja õppisin täna minagi, sest avaliku loomapäästja karjääri jooksul polnud ma veel taolise tervisehädaga kokku puutunud. Loodetavasti sain õigesti aru, et kastreerimata koerte kehas möllav testosteroon muudab lihased pehmeks ja sellistes olukordades tekibki perineaalsong, millega kaasneb väga-väga-väga valus kakamine, sest jääkide väljutamine on pea võimatu."

Valneri sõnul hindas loomaarst 9-aastase Tommi edasisi väljavaateid väga heaks. Lisaks operatsioonile, mille käigus haige sool sai ümber toetava võrgu, Tommi ka kastreeriti ning ta läbis narkoosis olles põhjaliku tervisekontrolli. "Ma tahaks näha selle koera imestust, kui ta ühel päeval enam suure hirmuga hädale ei lähe, sest igati loomuliku vajaduse rahuldamine toimub nüüd juba ilma meeletu valuta!" rõõmustas Loomapäästegrupi asutaja, kes soovib südamest tänada koerale suurema summa annetanud inimesi. "Lahke koerana tasus Tommi ka kass Lembitu arve, kellele täna samuti Tartu Sodalise kliinikus operatsioon tehti!"

Tommi

Pärast operatsioonist taastumist saab Tommi hakata uut kodu otsima. Loomapäästegrupp on lisaks annetajatele tänulik ka tähelepanelikele naabritele, kes koera hätta ei jätnud. "Nemad saavad nüüd rahulikumalt hingata ega pea üleaedse looma piinu tunnistama," rõõmustas Valner.