Iga aasta alguses autasustab Põhja prefektuur parimaid koerajuhte ja parimat patrulli- ning narkokoera. Eelmise aasta parimad koerajuhid on Julia Eesalu ja Natalja Potaptšuk, parimaks patrullkoeraks valiti kolmandat aastat järjest belgia lambakoer Sharky ja viiendat korda nimetati parimaks narkokoeraks vene jahispanjel Raita.

PPA autasustas parimaid teenistuskoeri ja nende juhte

Politseikoer Sharky on kuueaastane belgia lambakoer, kes valiti Põhja prefektuuri parimaks patrullkoeraks ka kahel eelneval aastal. Sharky perenaine Julia Eesalu nimetati parimaks koerajuhiks juba kuuendat korda. Varem on Põhja prefektuuri parima partrullkoera tiitli kolmel korral saanud Julia eelmine teenistuskoer Macho. Macho saadeti 2019. aastal pidulikult pensionile ja nüüd elab ta Julia kodus.

Sharky läinud aasta suurimate saavutuste seas on hooldekodust kadunud eaka mehe elu päästmine, kuriteopaigast olulise asitõendi leidmine ja liiklusõnnetusse sattunud autost narkoainete avastamine. Kaheksa-aastase vene jahispanjeli Raita jaoks on see oma töösuuna kategoorias viies tiitlivõit. Natalja Potaptšuk valiti parimaks narkokoera koerajuhiks 11. korda.

PPA autasustas parimaid teenistuskoeri ja nende juhte

Ühes juhtumis üritasid narkokuriteos kahtlustavad peita keelatud aineid kohviveskisse, lootes, et kohvi tugev lõhn suudab koera eksitada. Kuid see plaan ei läinud läbi ja Raita leidis kohviveskist amfetamiini ja veel ühest peidikust suures koguses narkootilist ainet.

Parimaid koerajuhte ja koeri valitakse Põhja prefektuuris alates 2008. aastast. Põhja prefektuuri koertegrupis töötab praegu 17 teenistuskoera, nende hulgas on saksa ja belgia lambakoerad, inglise springerspanjel, vene jahispanjel ja siledakarvaline retriiver.

2021. aasta Lõuna prefektuuri parim teenistuskoer ja koerajuht on käpapatrull koosseisus Rikky ja Aleksandr! Rikky on 3-aastane energiline Belgia lambakoer, kes töötab oma peremehe Aleksandriga peamiselt Tartus, kuid vajadusel ka mujal Lõuna-Eestis.

PPA autasustas parimaid teenistuskoeri ja nende juhte

Rikky erialaks on inimeste otsimine ning tänu teravale ninale ja kiiretele käppadele on ta leidnud mitmeid eksinud ja kadunud inimesi ning päästnud seeläbi nende elu Neist kõige meeldejäävam oli väljakutse, kus politsei otsis taga alaealist tüdrukut, kes oli iseendale ohtlik. Rikky ja Aleksandr leidsid tüdruku metsast lumelt liikumatult lebamast. Õnneks oli tal veel eluvaim sees ning tüdruku elu päästeti.