Kui taimed pakuvad lemmikule huvi, siis tuleks kõigepealt jälgida seda, et toataimed oleksid lemmikutele ohutud. Lisaks võib liigne huvi toataime vastu tekitada omajagu segadust, kui loom taime lihtsalt pikali ajab. Panime kirja mõned soovitused, kuidas kaitsta nii taimi kui ka loomi:

1.Kodus, kus on lemmikloom, oleks hea valida taimed, mis on ohutud ja pole mürgised.

2.Mürgisemad taimed on kasulik asetada kõrgemasse paika, kuhu koer ligi ei pääse, näiteks kapi/riiuli otsa ja laest rippuma. Kassid seevastu on agarad ronijad ning tihti saavad ka kõige kõrgemale paigutatud taime kätte, seega taimede peitmine kõrgemale neid tavaliselt ei heiduta.

3.Taimedele võib valida ka eraldi toa, mille uks on kinni ja kuhu lemmiklooma ei luba või siis ainult järelvalve all. Abi võib olla ka suuremas ruumis taimedega ala piiramisest metallvõrgu või muu tõkkega. Lisaks võib ka üksikutele taimedele ka võrkkatte peale panna.

4.Taime vahetusse ümbrusesse võib asetada fooliumpaberi, sest see krõbiseb käppade all ebameeldivalt ning üldiselt kassidele ei meeldi fooliumpaberi peale astuda.

5.Mullapinna potis võib kassi eest katta kivide või männikäbidega. Koer võib neid aga mänguasjaks pidada ja hakata neid hoopiski närima, seega seda tuleb arvestada.

6.Eemale peletavad ka mulda torgatud bambustikud (teravad otsad ülespoole).

7.Enamikele lemmikloomadele ei meeldi tsitruseliste lõhn. Seega on üks variant asetada mullapinnale värskeid sidrunilõike, mida tuleks regulaarselt vahetada, et need hallitama ei läheks. Lisaks võib pritspudelisse segada vett ja sidrunimahla, mõnikord lisatakse ka äädikat või münti ning seda segu saab piserdada taime ümbrusesse poti peale mullapinnale. Sõltuvalt taimest ka lehtedele.

8.Teolt tabatud lemmiklooma võib piserdada puhta vee või spetsiaalse tõrjespreiga, kuid sel juhul tasub olla ettevaatlik, et loom ei seostaks piserdamist inimese juuresolekuga. Tavaliselt soovitatakse looma piserdada ainult siis, kui ise ollakse nurga taga või mõne mööblieseme varjus peidus.

9.Veel üks nipp on kohvipaku kasutamine. Kohvipaksu lõhn võib olla lemmikloomale ebameeldiv ning seda võib segada mulla pindmise kihiga. Tasub tähele panna, et kohvipaks muudab mulla happelisemaks ja suures koguses võib minna muld hallitama.

10.Kõige lõbusam lahendus on lihtsalt kassi-koeraga mängida ja kui nad on oma energia ära kulutanud, siis ei kipu lemmikud ka igavusest taimede kallale.

11.Samuti on väga heaks vahendiks erinevad nuputamismängud ja maiusepallid , mis taaskord aitavad lemmikute tähelepanu hajutada.

12.Ühe variandina tooksime veel välja selle, et asetades taime ümber tühjad metallpurgid, teevad need kolinat, kui kass need maha ajab. Enamikele kassidele mõjub selline vali heli tõrjuvalt.

13.Positiivsete meetoditega treenimine aitab harjutada koera, aga mõnikord ka kassi, taimi ignoreerima.

14.Pakkudes kassile alternatiivina kassimuru, jätab ta tõenäoliselt toataimed rahule.

Allikas: Gardesti blogi