Üks levinumaid müüte on see, et kutsikas peab jõudma kindlasse vanusesse, et teda kasvatama ja treenima saaks hakata. See on ohtlik eelarvamus, sest aastane koer, kes käsklustele ei allu, võib juba osutuda probleemiks. Ka mööbli närimine ja muude asjade hävitamine on märk, et koer ei kuula sõna.

Kutsikad jõuavad uude koju enamasti 6-8 nädala vanusena. Esimese asjana on vaja jõuda kokkuleppele, et asjade närimine või mängu käigus hammustamine ei ole aktsepteeritavad ja selle selgeks tegemisega tulebki kohe alustada. Loomulikult peab seejuures olema kannatlik ja järjekindel.

Jalutuskäikude ja rihmaga harjutamine võiks oodata ajani, kui kutsikas saab kolmekuuseks. Eeldatavasti on selleks ajaks tehtud ja mõjuma hakanud kõik vajalikud vaktsiinid ning nakatumiseoht minimeeritud. Kolmekuune kutsikas on valmis teiste koertega sotsialiseerumiseks ning rihmatreeninguteks.

Keerulisemaid käsklusi on koerad valmis täitma pooleaastasena. Baaskäsklused nagu "siia" ja "paigal" peaksid selleks ajaks juba selged olema ning aeg on soovi korral hakata trikke õppima.

Kutsika treenimine vajab kannatust ja veelkord kannatust. Selleks tasub võtta päevas vähemalt 10 minutit, mis spetsiaalselt koerale pühendada ja õpitut üle korrata. Selge ja konkreetne hääletoon on kutsikaga suhtlemisel hädavajalik. Mõistagi on vaja teda tunnustada, kui ta käitub oodatud moel.

Allikas: elmundodeportivo.com