"Kogemus kassipoeg Lottega oli selline, mis viis nii hinge välja kui ka tampis südamel," tunnistab MTÜ Paikass vabatahtlik Virge Piisner, kelle hoole all Lotte pojad ilmale tõi. "Õhtul toimetasime kassitoas remondiasjus veel hilja ning siis hakkas tal sünnitegevus pihta. Ta otsis kohutavalt tuge ja tahtis, et inimene oleks kõrval."

Vabatahtlikud jälgisid kassi aeg-ajalt ning üks poeg hakkas lootekotiga väljuma, ent ligi poole tunni jooksul pääses ta vaid pooleldi välja. "Lotte aina pressis ja pressis - mitte midagi ei muutunud. Oli selge, et ta ei saa selle poegimisega ise hakkama."

Esmalt helistati koostööpartneritele Jüripoja kliinikust, kuid seal oli tööpäev juba lõppenud. "Hakkasin valima Tartu kliiniku numbrit, kui vaatasin, et beebi pea on väljas ja lootekott juba katki. Tuli kiiresti tegutseda ning selge oli see, et kaugele kliinikusse minemisel ei ole kasutegurit, sest ta vajab abi kohe," kirjeldab Virge.

Õnnetuseks on MTÜ asukohast Paides kõigisse ööpäevaringselt töötavatesse kliinikutesse vähemalt tunniajane sõit. Seda aega abistajatel enam ei olnud.

"Panime vabatahtlikega kummikindad kätte ning aitasime, kuidas oskasime. Masseerisime teda, olime pressimisel toeks ning saime nii kaugele, et beebi esikäpad saime välja ning siis tõmbasin vaikselt beebi välja," räägib Virge. "Kuna Lotte ei olnud selles seisus, et kõige kõrvalt sellest beebist välja teha, oli selge, et ta on vaja kokku pakkida ning tuua hoiukodusse, kus paar päeva tagasi poegis teine emakass Iti - et saaks pojad panna Iti juurde, kuniks Lotte on poegimise lõpetanud."

Poegiv Lotte toimetati seega hoiukoju, kus Iti tema äsjasündinu soojalt vastu võttis ja rõõmuga hoolitsema hakkas. Lottele seati poegimiseks valmis privaatne hoiupuur.

Lotte pojad

"Hakkaski tulema teine poeg. Beebi tuli jalad ees ja ilma lootekotita. Lotte muudkui pressis ja pressis ning ma aitasin nii kuis sain, masseerisin ja proovisin beebit välja aidata, aga me ei saanud kahepeale sellega hakkama ning see beebi jõudis välja surnuna," meenutab Virge. "Ma lihtsalt istusin Lotte juures, nutsin ja ütlesin, et ma ei oska teda aidata. Selle peale hakkas ta mu kätt lakkuma, nagu oleks aru saanud, et teen kõik mis oskan."

Kolmas ja neljas poeg sündisid veidi lihtsamini, küll jalad ees aga õnneks lootekottides, seega jäi rohkem aega pressimiseks. "Ta paigutas oma tagakäpa vastu mu kätt, et oleks kindel tugi ja me saime kahepeale hakkama. Pidin küll aitama nad täitsa välja ja nabaööridki lõikama, aga nad jäid ellu," võtab Virge pingelise juhtumi kokku.

Lottel sündis neli poega, kellest kolm jäid ellu.

Kõik pojad võttis Iti alustuseks enda hoolde ja nad said kenasti tissi otsa, sooja ja puhtaks. "Kui panin pojad Lottele, siis ei osanud ta nendega midagi teha ja pealekauba ei ole Lottel ka piima. Kuna ta oli pärast sünnitust täiesti silmnähtavalt läbi, jäid pojad ööseks Iti pessa," ütleb Virge.

Iti ja pesakond

Imetamisega tegeleb praegu küll kasuema Iti, kuid Lotte on pojad sedavõrd omaks võtnud, et vähemalt kaisutab neid.

Lotte pojad

MTÜ Paikass palub headel annetajatel kassiemmedele appi tulla, sest neile on vaja spetsiaalseid ja küllalt kalleid pasteete. Seda enam, et MTÜ hoole all on juba seitse tänavust pesakonda. Annetuse saab teha MTÜ PAIKASS EE442200221072289188, selgituseks "emmed".