1. Surnud linnud ja närilised
Nii nagu koertel, ergutavad ka kasside haistmismeelt lõhnad, mis annavad märku, et tegemist võib olla mõne loomaga, kelle maine teekond on lõppenud. Näiteks nuusivad õuekassid surnud linnu või närilise ümber. Toakassid vaid ainult sooviksid, et neil oleks selliseid ahvatlevaid võimalusi lõhnade maailmaga tutvumiseks.

2. Nähtamatud või müstilised kohad, mille kass ise välja valib
Oled sa kunagi tähele pannud, et kass valib näiteks vaibal välja mõne koha ja siis hullub. Vaiba peal midagi näha ei ole, aga kass nuusutab keskendunult ja isegi püherdab. Vaevalt leidub kassiomanikku, kellele ei teeks nalja nähtamatute asjade peale hulluv kodukiisu.

3. Teise kassi okse
Liigikaaslase okse peab olema tõsiselt huvitav, et kass seda eriti hoolikalt nuusutab nagu otsiks sealt ninaga maitsvaid kanapalasid.

4. Must pesu
Musta pesu hunnikud meelitavad kasse vahel lausa magnetina ligi. Tekib küsimus, milliseid unenägusid võiks kass näha pesuhunnikus, higine sokk vastu karvast põske? Kassidele on see vist omamoodi aroomiteraapia.

5. Tuuleõhk
Olete tähele pannud, et kassid tõmbavad alati ninaga kui tuuleõhk neist möödub. Küllap nende ninad suudavad selles eristada erinevaid lõhnu, milles nad tunnevad ära lillede, naabruses elavate orvate ja siilide, naabri praekotlettide ja maja kõrvalt prügikastist tulevaid ahvatlevaid aroome.

6. Teise kassi tagumik
Mitte ainult koertele ei meeldi tagumikke nuusutada, vaid seda teevad ka kassid. Liigikaaslase taguotsa nuusutamine annab rohkelt informatsiooni ja on tutvuse loomisel oluline tegevus. Isegi need kassid, kes pikka aega on koos elanud, nuusutavad aeg-ajalt teineteise taguotsa — küllap nad lihtsalt uuendavad oma tutvust.

7. Kõik, mis on meie toidulaual
Kui me midagi sööme, peab see kassi meelest hea olema, sest ta ei jäta kunagi kasutamata võimalust olukorda ninaga kontrollima tulla. Lisaks on alati võimalus, et mõni toidupala põrandale kukub.

8. Teise looma lõhn
Kui oled sõbral külas olles tema kassi või koeraga mänginud, siis nuusutatakse sind koju jõudes uksel eriti hoolikalt üle ja hoogsat ninaga tõmbamist saadab kahtlustav nägu.

9. Loomakliinikut külastanud kass
Kassil, kes on just toodud loomaarsti juurest, on küljes palju erinevaid lõhnu, mistõttu teised kassid eelistavad teda nuusutada eemalt ja ettevaatlikult — kahtlased lõhnad tuleb kõik kindlaks teha.

10. Kassiomaniku lõhn
Kassid jumaldavad oma pererahvast ja inimeste lõhn, kellega nad eluaset jagavad, tekitab neis turva- ja rõõmutunnet. Olenemata sellest, kas nende peremees kannab musti või puhtaid riideid, hõõruvad kassid ikka oma nägu tema vastu justkui tahaks öelda “Näete, see on minu inimene”.

Allikas: Catchannel