Šotimaal asuva Edinburghi ülikooli väikeloomakliiniku veterinaarid võtsid vereproovid 99 kassilt, kes olid raske haiguse tõttu kliinikusse toodud.

Uurinud haigete loomade vereproove ja jälginud haiguse kulgu, märkasid arstid, et kassidel, kellel D-vitamiini tase oli kõrgem, oli suurem tõenäosus olla elus ka 30 päeva pärast kliinikusse toomist kui neil, kelle D-vitamiini tase oli madal.

Kõrgem D-vitamiini tase näitas ühtlasi suuremat tõenäosust eluohtlikust haigusest paranemiseks. 

Seega võib D-vitamiini taseme kontrollimine aidata loomaarstidel ennustada, millistel loomadel on suurem tõenäosus haigusest välja tulla. Samas toovad uurimistöö tulemused teadlaste sõnul välja, et D-vitamiini positiivset toimet organismile tuleks veelgi uurida, sealhulgas ka seda, kuidas D-vitamiini tase võib kassidel mõjutada mõnede haiguste tekkeriske ning haiguse korral selle kulgu ja lõpptulemust.

Edinburghi ülikooli väikeloomakliiniku juhataja Dr Richard Mellanby sõnas, et praegu ei ole veterinaaridel ühtki meetodit, mille abil haiguste kulgu täpselt prognoosida, kuid ta andis lootust, et olukord muutub. "Meie poolt läbi viidud uurimistöö näitab, et D-vitamiini tase organismis aitab ennustada haiguse kulgu täpsemalt kui teised praegu laialdasemalt kasutusel olevad meetodid."

D-vitamiin pole ainult kasulik kassidele, vaid ka inimestele. Nimelt aitab see inimese organismil paremini võidelda vähkkasvajatega, erinevate infektsioonhaigustega ja isegi ravimatu hulgiskleroosiga (sclerosis multiplex).

D-vitamiini varusid aitavad täiendada õlirikas kalaliha, juust, munakollased ja tervisepoodides müüdavad toidulisandid. Inimese nahas toodetakse D-vitamiini ka päikesevalguse toimel, aga kassid seevastu saavad D-vitamiini ainult toiduga.

Siinkohal oluline meeles pidada, et kui D-vitamiini tase on kassi organismis liiga kõrge, mõjub see samuti halvasti. Suur osa kassidele mõeldud valmistoite sisaldab vajalikus koguses D-vitamiini, mida kass peaks päeva jooksul saama, mistõttu lisatoitu juurde vaja anda ei ole.