Siin on kaheksa näidet kasside geneetilisest anomaaliast.

Polüdaktüülia

Inimese puhul tähendab see dominantse alleeli poolt põhjustatud geneetilist puuet, mistõttu areneb inimese käel rohkem kui viis sõrme. Kassi puhul tähendab see, et ta käpal on tavapärasest rohkem varbaid.

Pennsylvania ülikooli veterinaararst Margret Casal räägib, et on näinud kasse, kellel on vaid üks lisavarvas, aga ka kasse, kellel on viis lisavarvast. Samas on Margreti sõnul kasse, kelle käpp näeb välja nagu labakinnas. Naise sõnul on variante erinevaid. Kuna tegemist on dominantse geneetilise muutusega, siis tõenäoliselt esineb polüdaktüüliat ka mõnel selle kassi järglastel.

Lisavarvastega kassi omanikud peaksid kassi küünte lõikamisel olema hoolikamad, et kõikide varvaste küüned saaksid lõigatud. Oluline on aga tähele panna, et vahel pole lisavarvas ühegi luu külge kinnitatud. Loomaarsti sõnul tasub kaaluda sellise lisavarba amputeerimist, sest taoline lisavarvas võib tulevikus kassile valu põhjustada, jäädes kuskile kinni.

Muudatused karvkattes

Isastel kassidel on X-kromosoom ja Y-kromosoom. Emastel kassidel on kaks X-kromosoomi. Mis puutub kassi karva värvusesse, siis nii oranž kui ka must kanduvad edasi X-kromosoomiga. Iga X-kromosoom suudab kanda ainult ühte värvi. Isased kassid, kellel on üks X-kromosoom, võivad olla musta või oranži värvi, aga mitte samal ajal mõlemat värvi.

Isastel kassidel, kes on mõlemat värvi, on midagi kromosoomidega valesti. Selline asi esineb ühel kassil 50 000 seas. Spetsialisti sõnul võib selline asi juhtuda kahel juhul: isasel kassil on lisa X-kromosoom. Samas on kasse, kellel on mõnedes rakkudes XX kooslus ja teistes rakkudes XY kooslus. Sellised isaskassid ei ole üldjuhul võimelised järglaseid saama.

Sabata kass

Mani kass (Manx) sünnib lühikese töntsaka sabaga või hoopistükkis sabata. Seda anomaaliat on aga keeruline tuvastada, kui pole teada kassi meditsiiniline ajalugu, sest kõik sabata kassid pole sündinud sabata. Tavaliselt on sabata kassidel saba juures arm.

Mani kassid on aga hea tervise juures ja anomaalia puudutab kassi selgroogu ja tagajalgu. Mutatsioon, mis mõjutab saba pikkust, mõjutab omakorda selgroogu ja seljaaju ning seetõttu võib tekkida seljaajusong. Viimase näol on tegemist sünnidefektiga: seljaaju ei arene korralikult. Seetõttu võib tekkida kõrvalekaldeid tagumiste jalgadega ja väljaheidete tegemisega.

Scottish Fold

Scottich fold'e on kahte tüüpi: lontkõrvalised ja sirgete kõrvadega kassid. Lontkõrvalised on tekkinud kõhrekahjustuse tõttu, mis on domineeriv geneetiline viga. Nende kasside aretustöös on üks oluline reegel – selleks, et pesakond oleks terve, peavad ühel vanematest olema sirged kõrvad, vastasel juhul võivad kaasneda tõsised terviseprobleemid.

Scottich fold kassipojad sünnivad tavaliste sirgete kõrvadega. 3-4 nädala vanuselt nende kõrvad muutuvad – osa kasse jääb sirgete kõrvadega, osa lontis kõrvadega.

Veel haruldasem anomaalia on aga see, kui kassil esineb neli kõrva. Spetsialisti sõnul pole aga tegelikult tegemist nelja kõrvaga. Tegemist on kahe kõrvaga, millel on nii-öelda lisandid. Sellega ei kaasne aga tervisemuresid. Need näevad lihtsalt teistsugused välja.

Taksikassid

Taksikassidel on lühikesed pisikesed jalad ja nad meenutavad välimuselt Corgi koeri. Tegemist on aga nii-öelda kääbuskassidega. See, kuidas kääbuskassi keha mõjutab tema tervist, on siiani vaidluse all olev küsimus. Näiteks lühikeste jalgade tõttu ei saa taksikassid joosta, hüpata ega ronida sellisel viisil nagu teised kassid. Seetõttu tekivad neil kergemini liigesepõletik ja muud tervisemured.

Kahe näoga kass

Üks haruldasemaid juhtumeid on kahe näoga kass. Sellist kassi nimetatakse Rooma jumala Januse järgi Januse kassiks. Sellised kassid võivad näha hirmuäratavad välja, kuid sõltuvalt kõrvalekaldest võib kahe näoga kass elada ka kaua. Näiteks üks kahe näoga kass, kellel oli kaks nime - Frank ja Louie - elas 15-aastaseks.

Anomaaliad, mis on seotud tõuga

Erinevat tõugu kassidel esineb neile iseloomulikke anomaaliaid. Üheks näiteks on siiami kassid. Näiteks on neil iseäralikud silmad ja soojustundlik geen, mille mõjul kassi karvkate kasvades muutub. Loe siiami kasside kohta lisa SIIT.

Allikas: petmd.com