Suhtumine vette tuleneb kasvatusest

Arvatakse, et paljudel metsikutel kassidel, kes pidid kõhutäie nimel vaeva nägema ja ise kala püüdma, arenes aja jooksul välja ka hea ujumisoskus. Looduses elavad suurekasvulised kaslased on tegelikult küllaltki head ujujad. Näiteks tiigritel pole vee suhtes mitte mingit kartust. Teise näitena võib tuua ka kalakassi, kes pärineb Aasiast ja kes eelistab elada veekogu lähedal, sest just seal on tema jaoks meelepärane toit. San Diego loomaaia sõnul on kalakass parim ujuja kaslaste seas.

Aja jooksul, kui kasside kodustamisprotsess alguse sai, hakkasid loomaomanikud oma lemmikuid vee eest kaitsma ja seetõttu ei pruugi tüüpilised kodukassid vee suhtes enam eriti leplikud olla. Kui kass pole veega kokku puutunud ja kogemata näiteks vanni kukub, on see talle suureks ehmatuseks.

Küll aga ei pruugi nüüdisaegsed kassid siiski vett lausa vihata. Nad ei ole lihtsalt harjunud tundega, mida vees olemine või märjaks saamine tekitab. Kindlasti oled näinud videosid sellest, kuidas kassid veega mängivad. Olgugi, et algul võis vesi olla hirmutav ja märjaks saamine tunduda imelik, kuid aja jooksul muutus see huvitavaks ja vesi polnudki enam nii hirmus. Paljud kassid armastavad kraanist voolava veega mängida ja seda juua. Nii nagu osad kassid eelistavad kanalihale tuunikala, eelistavad mõned kassid vett ja teised mitte.

Kui palju sõltub tõust?

Vett armastava kalakassi kehaehitus on tugev ja jõuline. Esmapilgul ei tundu, et kalakassi kehaehitus vees ujumist soodustaks, küll aga aitavad lähestikku olevad varbad vees kiiremini liikuda. Lisaks toimivad need mudasel või soisel pinnasel nagu lumesaapad. Nii ei upu kass ära, kui ta jahti peab. Kalakassil on ka kahekordse paksusega karvkate, mis kaitseb tema nahka märjaks saamise ja külma eest. Lühike ja vastupidav aluskiht hoiab vee eemal ja pikem pealiskiht tagab oma mustriga märkamatuse looduse keskel.

Sportliku kehaehitusega Türgi van on üks vanimaid kodustatud kassitõuge. Tema üks kõige hämmastavamaid iseloomujooni on suur kiindumus vee suhtes. Animal Planet kirjeldab kassitõugu kui valget koheva karvaga kassi, kelle saba ja kõrvad on Türgis asuva Vani järve piirkonnale iseloomulikud. Oma loomu poolest on see tõug jäänud aga küllaltki aktiivseks ja iseseisvaks. Seetõttu ei maksa eeldada, et Türgi van tõugu kass armastaks süles nurruda.

Mis muudab seda tõugu kassid aga eriliseks on nende veearmastus. Legendi kohaselt toodi Türgi van Noa laevale aitamaks toime tulla sealsete rottidega. Erinevalt kalakassist pole Türgi vanil aga kahekordse paksusega karvkatet. Tema karvkate on pehme, siidine ja vett-tõrjuv. Tõu esindajaid iseloomustavad ka laiad õlad ja ümar rinnakorv. Viimane soodustab tasakaalu hoidmist ujumisel.

Millised kassitõud armastavad vett?

Türgi van ja kalakass on teada-tuntud vettarmastavad kassitõud. Leidub aga veel kassitõuge, kes eelistavad vees sulistada. Näiteks meeldib mõnele Bengali kassile vanni hüpata, kui peremees seal parasjagu mõnuleb. Ka Savanna kassile meeldib vesi. Mõlema tõu otsesed eelkäiad on metsikud kassid.

Türgi van

Vees sulistamise võimalusest ei ütle ära ka Norra metsakass, Manx, Jaapani bobtail, Maine Coon ja Abessiinia kass. Muidugi ei tasu eeldada, et kõik nende tõugude esindajad esimesel võimalusel külma kõhuga vette tormaks, kuid näiteks kala püüdma harjunud Norra metsakass võib majas olevast akvaariumist kala osavalt välja võtta.

Manxile meeldib vesi, sest tema eelkäia pärineb Ühenkuningriigi territooriumil paiknevalt Mani saarelt. Mõned arvavad isegi, et esimene Manx, kes saarele sattus, ujus sinna Hispaania suure armaada laevalt. Nii kujunes välja Manxi armastus vee suhtes. Jaapani bobtail on tuntud jahimees aga koi tiikide ääres. Lisaks meeldib selle tõu esindajatele ka kraanikaussides sulistada.

Suursugune Maine Coon armastab jällegi veega mängida. Kui sul on just seda tõugu kass kodus, siis on mõistlik hoida WC-poti kaas kinni, sest muidu võid oma kassi tualetipotist vett põrandale pritsimas leida. Abessiinia kass võib oma käpaga aga veekraani jooksma panna.

Mida teha, kui kass vett vihkab?

Vesi võib ohumärgiks olla sellele kassile, kes vett ei armasta. Kuna paljud toakassid väldivad basseinides, tiikides ja järvedes ujumist, võivad nad kogemata veekokku kukkudes šoki saada. Ehmatus võib mõjuda negatiivselt ka nende ujumisvõimele. Kui kass satubki kuidagi basseini, siis loputa ja kuivata tema karvkate hiljem ära, sest basseinis olevad kemikaalid mõjuvad talle halvasti. Kui kass oma karva lakub, satuvad need tema organismi.

Ära julgusta oma kassi õues vett jooma vett, sest see võib tõenäoliselt must olla. Porilompides võib leiduda baktereid, mis on nii kassile kui ka koerale kahjulikud.

Kas kassi saab ujuma õpetada?

Kass, kellele on juba noores eas vett tutvustatud ning veega mängima julgustatud, harjub tõenäoliselt veega ära. Ta ei karda seda ja ajaga võib saada temast isegi hea ujuja. Kas aga just sinu kassile ka päriselt vesi meeldib? See selgub katsetamise käigus.

Allikas: petplace.com