Kassidelgi on oma tujud
Kassid juhinduvad enamiku ajast oma instinktidest, millest olulisemad on jahipidamine ja söömine. Peale selle on siiski neilgi oma tujud, kuigi mitte nii palju erinevaid kui inimestel. Kassid võivad tunda rõõmu ja armastust, näiteks siis, kui nad saavad oma lemmikinimese süles nurru lüüa. Negatiivsetest emotsioonidest võivad nad tunda ärevust, hirmu ja kurbust.

Kuna kasside mõtteid ei osata lugeda, siis ei ole täpselt teada, mis nende tujusid mõjutab, kuid kindlasti on selles oluline osa keskkonnal, sealhulgas ilmal. Kassidele meeldib ümbritsevat jälgida ning just sellega sisustavadki nad suure osa oma ajast. Peale keskkonna jälgivad nad ka oma inimesi ja nende tuju, millest lähtub tihti ka nende endi tuju.

Neilgi on kaamosmasendus
Inimeste puhul räägitakse aastaegade mõjust üha enam – soojadel suvekuudel tunneme end hästi ja meeleolu on hea, kuid hallil ja külmal ajal kipub masendus ligi tükkima ja tujugi tunduvalt madalam olema. Sama toimub tegelikult ka kassidega. Teadlased ei oska taaskord päris kindlat põhjust nimetada, kuid olulist rolli mängib kindlasti päeva lühidus, mis pärsib melatoniini tootmist ja mõjutab ajutööd.

Kaamosmasenduse juurde kuulub väsimustunne, energiapuudus ja must meeleolu. Kasside tuju võib mõjutada kindlasti seegi, et külma ilmaga on neil vähem võimalusi õues käia. Nende tuju parandab oluliselt aga õige toit ning mängimine.

Torm võib kassi ärevile ajada
Suurte tormidega tulevad tihti kaasa ka tugev vihm ja tuul ning välk ja müristamine, mida kardavad mõnikord isegi suured inimesed. Kuna kassidel on väga tundlikud kõrvad, millega nad tunnevad peale helivaljuse ka seda, kust poolt hääl tuleb. Peale niisama ümbruse jälgimise koguvad nad palju infot ka kuulmise kaudu. Tormiga kaasnevad valjud ja äkilised helid võivad kassi aga ärevile ajada ja temas hirmu tekitada.

Mõnikord on nad lausa selgeltnägijad
Juba vähemalt 2300 aastat on inimesi võlunud loomade reageerimine ilmastikunähtustele. Kuigi selle kohta ei leidu teaduslikke tõendeid, on palju lugusid kassidest ja koertest, kes tajuvad ilma muutumist enne kui inimesed. Kassid on suurt tormi ja maavärinat tajudes kolinud lausa terve pesa koos poegadega turvalisemasse kohta.

Võib arvata, et kassid lihtsalt tunnetavad olukordi enne meid või tunnevad nad õhus teatud elektrivõnkeid, mida inimesed ei suuda tunda. Mille iganes järgi nad ilma muutumist tunnetavad, jätab see igatahes veidi selgeltnägija mulje. Tormide ja ohtlike olukordade puhul kipuvad kassid ka veidi omaette tõmbuma ning peitu pugema, jälgides ilmselt ellujäämisinstinkti.

Seega tasub hallil ajal ja kehva ilmaga kassiga rohkem tegeleda, talle pai teha ning talle kosutavat toitu pakkuda.

Allikas: cuteness.com